Dnevno dođe i do sedam slučajeva nasilničke vožnje! Kreću maksimalne kontrole, a evo ako da deca na putu do škole budu bezbedna
Foto: MUP Srbije

Dnevno dođe i do sedam slučajeva nasilničke vožnje! Kreću maksimalne kontrole, a evo ako da deca na putu do škole budu bezbedna

Društvo -

Počinje nova školska godina, pa je potrebna dodatna pažnja učesnika saobraćaja u zonama škole. Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Bojan Radovanović izjavio je da će policija narednih mesec dana maksimalno kontrolisati saobraćaj u tim zonama, apelujući na roditelje da se vozilima ne zadržavaju u zoni škole, i vode računa gde parkiraju.

Bojan Radovanović rekao je da je MUP u avgustu kontrolisao saobraćaj u svim zonama škola, odnosno 2.338, te da su utvrđeni nedostaci, među kojima su najčešći nedostatak saobraćajne signalizacije i oštećenja znakova.

"Od 1. septembra, prvih mesec dana maksimalno ćemo kontrolisati saobraćaj u zonama škola. Preko 15.000 prekršaja je bilo prošle godine, od čega 7.000 prekoračenje brzine. Ne izostaju ni prekršaji korišćenje telefona, vožnja u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, preko 230 prekršaja", navodi Radovanović.

Napominje da je prošle godine zabeležena i nasilnična vožnja, gde je osoba vozila sa preko dva promila alkohola u krvi.

Prema njegovim rečima, MUP na dnevnom nivou otkriva oko sedam prekršaja nasilnične vožnje.

"Možda će grubo zvučati, ali imamo sedam ubica na putevima dnevno u Srbiji. Veliki je teret i odgovornost na pripadnicima MUP-a", ističe Radovanović.

Gde usporiti

Na pitanje kako roditelji da znaju da li smeju dete da puste samo da ide u školu, Radovanović kaže da je najvažnija percepcija, odnosno pažnja dece na "tačkama konflikta" gde može doći do njihovog ugrožavanja.

Gost Jutarnjeg programa upozorava vozače da u zonama škola gde su pešački prelazi, parkovi i prodavnice brze hrane obrate pažnju i uspore vožnju da bi deca, koja su nepredvidiva, bila bezbedna.

"Apelujemo i na strpljenje i pažnju roditelje, koja mogu da koriste i sredstva javnog gradskog prevoza do škole. Ako idu svojim putničkim vozilom treba da vode računa gde se parkiraju, da se na zadržavaju dugo u zoni škole kako ne bi pravili gužve i ometali protočnost saobraćaja", navodi Radovanović.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track