Na Veliku Gospojinu poravnalo se šest planeta, slučajnost ili ne?! Vernici iznenađeni retkim fenomenom za hrišćanski praznik!
Foto: Shutterstock

verovanja

Na Veliku Gospojinu poravnalo se šest planeta, slučajnost ili ne?! Vernici iznenađeni retkim fenomenom za hrišćanski praznik!

Društvo -

Vernici Srpske pravoslavne crkve juče su slavili Veliku Gospojinu, jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici. A, takođe, juče je došlo i do neuobičajene pojave na nebu - planetarnog poravnjanja.

Bogorodica, pravoslavlje, ikona
foto: Shutterstock

Neki vernici su ova dva događaja povezali i zapitali se da li je slučajnost.

Ovo isto pitanje postavio je i Andrej Nikolić, koji na Tik Toku ima nalog "andrejnikolic33".

- Slušajte sad ovu slučajnost. Danas, 28. avgusta, crkva proslavlja praznik Velike Gospojine, odnosno uspenje Presvete Bogorodice. Bogorodica, između ostalog, simboliše i crkvu, kao skupljanje nas vernika. A ,takođe, danas, 28. avgusta, se dešava jedan redak astronomski fenomen, koji se zove poravnanje planeta. Znači, konkretno, danas šest planeta će se skupiti, poravnati u jednoj liniji. Sad vi meni recite da li je ovo slučajnost? Ili možda nešto više? - upitao je on.

Ljudi se od nastanka čovečansta pitaju o povezanosti prirodnih pojava i boga, a neki smatraju da su te dve stvari nerazdvojive. Neki smatraju da je to besmislica, a neki da je sama priroda - bog!

planete
foto: Profimedia

- Astronomija i astrologija su starije od hrišćansva. I od religija uopšte. Svi "sveci" i "praznici" prate kretanje nebeskih tela i promena u prirodi. Priroda je taj Bog - bio je jedan od komentara ispod ovog snimka.

- Planetarno poravnanje, inače, drukčije se zove parada planeta, a ona nastaje kada se tri ili više planeta u jednoj vedroj noći mogu videti na nebu. Prema broju vidljivih planeta postoji mini planetarno poravnanje kada se vide u jednoj liniji tri planete. Zatim postoji malo planetarno poravnanje sa četiri planete i veliko poravnanje kada se na nebu vide pet ili šest planeta. Konačno postoji i potpuno planetarno poravnanje i tada se vidi sedam planeta - navodi se na sajtu "astronomija.org.rs".

Dana 28. avgusta, nešto pre izlaska Sunca, predviđalo se da će čak šest planeta zasijati na našem noćnom nebu i to redom Merkur, Mars, Jupiter, Uran, Neptun i Saturn.

- Profesionalni astronomi su potpuno ravnodušni prema ovakvim poravnanjima jer ona nemaju nikakav naučni značaj i zatim, planete se nikada, ni vizualno ne poravnavaju baš po jednoj idealno pravoj liniji, već po luku ekliptike (što golim okom nije baš lako uočiti - dodaje se.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track