Pregovori predstavnika prosvetnih radnika i Vlade Srbije su pali na povećanju plata zaposlenih u obrazovanju, ali sporazumeli su se da za 15 dana ponovo sednu i pokušaju da naprave kompromis!

Glavna tema sastanka bio je ranije potpisan protokol koji predviđa izmene Krivičnog zakonika kako bi se uspostavila bezbednost u školama i rešavanje materijalnog statusa.

Jedan od zahteva reprezentativnih prosvetnih sindikata (Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika Srbije u prosveti i Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost) jeste da se napad na zaposlene u prosveti tretira kao napad na advokate, za šta bi bile predviđene i kazne zatvora do osam godina.

0807betaphoto-milan-ilic.jpg
Beta/Milan Ilić 
foto: Beta/Milan Ilić

Na jučerašnjem sastanku prosvetarima je rečeno da će predlog izmene Krivičnog zakonika 1. oktobra ući u skupštinsku raspravu i da će biti usvojen do kraja kalendarske godine.

Drugi zahtev bio je usklađivanje visine ličnog dohotka prosvetnih radnika s prosečnom platom u Srbiji, a treći izmena koeficijenata zaposlenima u vannastavnim procesima, čija plata je sada na visini minimalne zarade.

- Saopšteno nam je da ne mogu da nam kažu ništa o konkretnom povećanju zarade u prosveti i da iz obaveza koje su preuzeli prema MMF 2024. godine neće biti vanrednih povećanja zarada u prosveti. Dobili smo obećanje da ćemo 1. januara 2025. u odnosu na ostale u javnom sektoru dobiti neko veće povećanje, ali mislimo da će to napraviti jaz jer će biti veće za nastavni kadar u odnosu na druge u obrazovanju, koji će imati identično povećanje kao i ostali u javnom sektoru. Mi nismo zadovoljni tom ponudom - naveo je za Kurir Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

0610-dobrivoje-marjanovic--rgb01-beta-.jpg
Beta 
foto: Beta

Dogovoreno je, dodaje, da se pregovori nastave.

- Naredne nedelje obavestićemo javnost o daljim sindikalnim koracima, ne bih da prejudiciram, ali sigurno će u toku septembra već biti akcija - protesta i štrajkova - rekao je Marjanović.

sequence-05.02-27-07-05.still005.jpg
Kurir Televizija 
Milorad Antićfoto: Kurir televizija

Milorad Antić, potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, rekao je da se na sastanku s premijerom Milošem Vučevićem, ministarkom pravde Majom Popović, ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović i Sašom Stevanovićem iz Ministarstva finansija nije došlo do cilja u vezi s dinamikom isplate zarada.

- Nismo se oko toga usaglasili i moramo još da razgovaramo, očekujemo novi sastanak za 15 dana. Sindikati će se sastati i doneti odluku o štrajku i obustavi, sumnjam da će u ovih 15 dana biti tih mera, ali videćemo - naveo je Antić za Kurir.

screenshot-20240823-095024.jpg
screesnhot Prva tv 
Miloš Vučevićfoto: screesnhot Prva tv

Premijer Miloš Vučević oglasio se na svom Instagram profilu nakon sastanka i poručio da će razgovori biti nastavljeni.

- Razgovarao sam potpuno otvoreno i iskreno s predstavnicima sindikata prosvete o tome šta možemo da uradimo u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih i o problemima s kojima se susreću. Nemamo čarobni štapić da odmah i sve rešimo, ali imamo čvrstu i dobru volju, i zato nastavljamo razgovore - naveo je on.

ČINJENICE

Ovo prosvetari traže

- da se napad na prosvetnog radnika uvrsti u Krivični zakonik i bude tretiran kao napad na advokata, uz zatvorsku kaznu do osam godina

- usklađivanje visine ličnog dohotka prosvetnog radnika s prosečnom platom u Srbiji

- izmena koeficijenata zaposlenima u vannastavnim procesima, čija plata je sada na visini minimalne zarade

Bonus video:

Kurir televizija "PROSVETARI I DOSAD BILI ZAŠTIĆENI, ALI SAMO NA PAPIRU" Mirjana Gašić: Nadamo se novom zakonu do početka iduće školske godine