NOVI REKORD NA ROŠTILJIJADI U LESKOVCU Ispečena pljeskavica teška 86,4 kilograma
Foto: Printscreen/jugpress

NOVI REKORD NA ROŠTILJIJADI U LESKOVCU Ispečena pljeskavica teška 86,4 kilograma

Društvo -

Na leskovačkoj Roštiljijadi večeras je ispečena najveća pljeskavica na svetu, teška je 86,4 kilograma, a u prečniku je imala 220 centimtara, dok je nakon pečenja prečnik iznosio 210 centimetara. Debljina je iznosila 2 centimetra.

Ekipa koju su činili Ljubiša Đorđević, Ivica Zdravković, Predrag Lazarević, Bojan i Stefan Cvetković vratila je u Leskovac rekord najveće ispečene pljeskavice. Pre dva meseca je slovenački devetočlani tim, koji je predvodio Mladen Bućan.iz Kamnika, oborio prošlogodišnji rekord od 80 kilograma, jer je njihova pljeskavica težila 85 kilogama.

pljeskavica
foto: Printscreen/jugpress

„Naša pljeskavica je bila cela, dok je ova večerašnja malo pukla po sredini. Imali su tehnički problem, nisu dobro spojili skare. Ali, dobro, pravila su takva, svaka čast momcima da su to napravili, to nije lako napraviti i ja im čestitam. Već planiramo da dogodine malo popravimo ovaj rekord. Poznajući sebe, ograničenja u težini nema, nema granice“ rekao je Bućan.

Ivica Zdravković deveti put popravlja rekord u pravljenju najveće pljeskavice.

„Nije bilo stresa, ali mi je i drago da smo naš rekord popravili za više od šest kilograma. Ekipa nam je godinama ista, ekipa koja pobeđuje se ne menja. Idemo polako ka 90… Slovenci najavljuju da će napraviti veću, mi smo spremni i da odemo tamo ili da oni dođu ove, pa da idemo jedan na jedan, direktno takmičenje… Tu će lako da bude napravljena i pljeskavica od sto kilograma…“

Ljubiša Đorđević kaže da se pobednički oseća…

pljeskavica
foto: Printscreen/jugpress

„Za veću pljeskavicu će morati da se pravi veća skara, mislim da je ova mala. Mi smo i prvi put radili na ovoj visini, neko je predložio da se spusti niže, visina skare je sada bila nekih 45 centimetara, a mi smo navikli na 80. Imali smo mali problem, odvojile su se skare, moraće da se učvrste korita, jer od velike težine su se razdvojila pa je pljeskavica malo pukla po sredini. Inače, nema vežbanja za ovako nešto, nego od Roštiljijade do Roštiljijade… Ko će da pokloni 86 kilograma mesa da se vežbamo… Lepo je i što smo dobili konkurenciju u slovenačkoj ekipi. Sa nama je bio Mladen koji nam je i pozajmio pleh, jer bi za tako nešto morali da izdvojimo 500-600 evra… Na našem plehu ne može da stane toliko mesa… Sad čekamo da oni povećaju rekord, njihova manifestacija je pre naše, pa onda ćemo mi da odgovorimo i tako idemo u nedogled…“

Velika pljeskavica je, po običaju, na kraju isečena i podeljena okupljenima, pre svega deci koja su je u slast pojela.

Kurir.rs/Jugpress

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track