Zdravlje dece ozbiljno ugroženo zbog preteških rančeva! Fizioterapeut pokazala kako treba da izgleda idealna školska torba (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

polazak u školu

Zdravlje dece ozbiljno ugroženo zbog preteških rančeva! Fizioterapeut pokazala kako treba da izgleda idealna školska torba (VIDEO)

Društvo -

Približava se polazak u školu, a jedna od najbitnijih stvari kada je školski pribor u pitanju je školski ranac.

Pogrešan odabir đačkog ranca mogao bi da dovede do problema sa kičmom kod dece, a u najgorem slučaju do raznih oblika deformacije kičmenog stuba.

Kako pravilno izabrati đački ranac saznala je novinarka Kurira Teodora Borozan u razgovoru sa Anom Dimitrijević, fizioterapeutom.

Ana Dimitrijević
foto: Kurir televizija

- Teška torba može da utiče na posturu naše dece. Pre svega utiče na kičmu i kičmeni stub, ali itekako utiče i na kukove, karlicu, kolena, stopala. Tako da cela postura pati upravo zbog teške torbe. Torba đaka prvaka treba da bude negde oko 2,5 kg ili verovatno kako stariji razredi idu sigurno i do 5 kg i više. Idealno bi bilo da deca ne nose toliko teške torbe, da ta torba bude maksimalno do 2 kg i da uvek mi možemo i da im pomognemo. Ono što je važno jeste da deca budu zdrava, da budu jaka, da budu fizički aktivna i pre polaska u školu kako bismo prosto deformitete prevenirali. A ukoliko bilo šta primetimo, da što pre i reagujemo i lečimo svaki deformitet - rekla je Dimitrijević i dodala:

- Dugotrajno nošenje teške torbe ili dugotrajno sedenje, isključivo samo nagnuto na jednu stranu stvarno dovede do deformiteta koje je posle ili nemoguće rešiti i lečiti, ili pak iziskuje dugotrajan proces izlečenja. A znamo svi da deformiteti kičme ukoliko je to krivina na jednu stranu itekako može da utiče i na razvoj srca i pluća i samim tim da dobijemo neke potpuno druge bolesti.

Pokazala je kako treba da izgleda idealan đački ranaca.

03:28

Zdravlje dece ozbiljno ugroženo zbog preteških rančeva! Fizioterapeut pokazala kako treba da izgleda idealna školska torba

Za Jednu đačku torbu, odnosno ranac, idealno je da prosto može da se stavi i na jednu i na drugu ruku, tako da ćemo one torbe na jedno rame ili poštarske torbe potpuno da izbegnemo, nego da jednako opterećenje bude i na levoj i na desnoj strani. Idealno je kada postoje pojačivači na samim rukohvatima i idealno je da taj pojačivač postoji i sa strane leđa. Takođe, postoje one popularne torbe koje idu na točkiće i vuku se i one su stvarno dobre, međutim šta je njihov problem? Njihov problem je što su one same po sebi dosta teške i onda dete kada ih nosi na leđima umesto da ih vuče, itekako krivi svoju kičmu.

Pokazala je i set vežbi namenjeih jačanju posture tela.

- Postoje zanimljive vežbe koje mi zovemo slovca i ja ću ih upravo sada pokazati, a one će uticati na pravilan razvoj kičme. Sednemo na stočić, nagnemo se ka napred, leđa su nam prava i ruke stavljamo u poziciju slova T. Važno je da samo odignemo ruke ka liniji leđa i vratimo nazad. To bi nam bilo slovo T. Nakon toga radimo slovo W. Spuštamo laktovima i približavamo lopatice jedna drugoj. I vrlo lako se primeti, imamo slovo Y. Ruke su nam iznad glave, idemo nazad i vraćamo. To su tri vrlo jednostavne i kratke vežbe. Ponavljamo ih oko 10 puta i zaista, verujte mi, rade čuda.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:57

IMAMO KRIZU RODITELJSTVA, A DIREKTORI ŠKOLA SU NEKOMPLETNI Stručnjaci šokirani: Danas policajac čuva nastavnike od roditelja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track