Sindikati saglasni - stupamo u štrajk ako se ne desi nešto epohalno! Predsednica Unije sindikata iznela datum obustave nastave
Foto: Kurir televizija

štrajk prosvetnih radnika

Sindikati saglasni - stupamo u štrajk ako se ne desi nešto epohalno! Predsednica Unije sindikata iznela datum obustave nastave

Društvo -

Pregovori predstavnika prosvetnih radnika i Vlade Srbije nisu doveli do dogovora na jučerašnjem sastanku, ali je dogovoreno da se pregovori nastave za 15 dana.

Ovim povodom u program Kurir televizije uključila se Mirjana Gašić, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Gašić je najavila obustavu nastave koja bi trebala da nastupi polovinom septembra ukoliko se određeni uslovi ne ispune.

01:37

Sindikati saglasni - stupamo u štrajk ako se ne desi nešto epohalno! Predsednica Unije sindikata iznela datum obustave nastave

- Sva četiri reprezentativna sindikata saglasna su u tome i svoje zvanično saopštenje javno i zvanično daće 2. septembra u 11. sati na konferenciji ispred Vlade Republike Srbije. Mi smo izričiti - potpisani protokol apsolutno mora da se poštuje. Mi smo te o našim odlukama debatovali i već preneli našim članovima. Zapravo ono što je potpisano mora da bude ispunjeno. To podrazumeva da ćemo mi krenuti sa izvesnom obustavom nastave u odgovarajućoj dinamici - rekla je Gašić i dodala:

- O konkretnoj dinamici mi ćemo vas obavestiti 2. septembra, ali obustave nastave biće već polovinom septembra, to će reći 16. u ponedeljak, ako se dotle ne desi nešto epohalno, odnosno ako Predsednik Vlade - koji je najavio da će se dalji pregovori odvijati u toku meseca septembra u narednih 15 dana - ako se ne desi da nas pozove i da nam ponudu koja je, da kažemo, prihvatljiva. Podsećam, u ovom trenutku prosečna zarada u Republici Srbiji je 100.170 dinara, a plata nastavnika koji obrazuje decu koji obavlja vrlo odgovoran posao je 86.671 dinara. To je zaista nedopustivo i nedopustiv je takav odnos Vlade i države prema prosvetnom radniku.

Milorad Antić
foto: Kurir televizija

A u emisiji Puls Srbije Milorad Antić, predesnik foruma srednjih stučnih škola dao je svoje viđenje situacije prosvetnih radnika:

- Jučerašnji sastanak sa predsednikom vlade i ministrima bio je izuzetno težak. Bio je iznenađenje za obe strane. Ono što je potpisano i što je dogovoreno sa prethodnom Vladom, a ovo je vlada kontinuiteta mora da se poštuje. Vi morate da shvatite jednu stvar. Da ako ono što ste potpisali ne poštujete morate da snosite određene konsekvence. Bio sam i prošlog i ovog puta pregovarač. Dali smo nekih 13 meseci da se to ispoštuje. Naš osnovni moto jeste da treba da budemo društvo gde će početna plata nastavnika imati iznos prosečne zarade u Srbiji.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:00

PROSVETNI RADNICI U SRBIJI PUŠTENI NIZ VODU! Dimitrijević: Traže da prenose životne vrednosti deci, A TRETIRAJU IH NAJGORE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track