Nutricionista za Kurir televiziju tvrdi: Moguće je hranom i čajevima promeniti raspoloženje i smanjiti neprijatne emocije!
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir televizija

Nutricionista za Kurir televiziju tvrdi: Moguće je hranom i čajevima promeniti raspoloženje i smanjiti neprijatne emocije!

Društvo -

U najnovijem izdanju emisije "Ni pet ni šest", gosti su se dotakli važnih tema koje su povezane s našim svakodnevnim životom - od uticaja emocija na fizičko zdravlje, preko uloge misli u formiranju stvarnosti, do toga kako se suočiti s klimatskim promenama.

Gosti emisije bili su Elvira Furnari, psiholog, prof. Momčilo Matić, nutricionista, Zoran Vujović, zastupnik kubanske medicine, i Jordan Majstorović, energoterapeut.

10:19

Nutricionista za Kurir televiziju tvrdi: Moguće je hranom i čajevima promeniti raspoloženje i smanjiti neprijatne emocije!

Prof. Momčilo Matić, nutricionista, započeo je diskusiju ističući važnost balansiranja emocija kako bi se očuvalo fizičko zdravlje.

- Moguće je pomoći hranom i čajevima da čovek promeni raspoloženje i smanji neprijatne emocije. Međutim, čak i ako jedemo najbolju hranu, ako su naše emocije poput tuge, besa ili straha dominantne, hrana neće imati pun efekat. Emocionalno opterećenje može ozbiljno ugroziti zdravlje, bez obzira na to koliko se trudimo da pravilno jedemo - tvrdi Matić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Elvira Furnari, psiholog, nastavila je temu, govoreći o tome kako se naše emocije direktno odražavaju na fizičko zdravlje.

- Većina nas oseća pritisak zbog svakodnevnih briga - od rasta cena do nesigurnosti. To može uzrokovati somatske simptome kao što su problemi s disanjem ili bolovi u telu, iako lekari ne mogu naći fizički uzrok - rekla je Furnari i dodala:

- Psihički stres može toliko uticati na telo da dovede do pada imuniteta i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zoran Vujović, zastupnik kubanske medicine, govorio je o važnosti duhovnog mira i kako religija može doprineti očuvanju mentalnog zdravlja.

- Živeo sam u Indiji dve godine i video sam koliko religija može da umiri ljude. Molitve, čak i kada ih ne razumemo, mogu doneti unutrašnji mir. Naučno je dokazano da molitva na frekvenciji od 3 herca ima lekovito dejstvo - tvrdi Vujović.

On je istakao da, bez obzira na veru, svaki čovek može pronaći utehu u duhovnosti i tako smanjiti stres koji nosi svakodnevni život.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Jordan Majstorović, energoterapeut, dodao je da su misli ključne za naše zdravlje i sreću.

- Misleni pad, odnosno preopterećenost mislima, može dovesti do nervoze, panike i pada imuniteta. Naše misli oblikuju našu stvarnost - kakve su nam misli, takav nam je život - rekao je Majstorović, citirajući Marka Aurelija: "Sreća vašeg života zavisi od kvaliteta vaših misli."

Majstorović je zaključio da je važno kontrolisati svoje misli i održavati mentalnu higijenu kako bismo postigli unutrašnji mir i bolje zdravlje.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:28

Zdravlje dece ozbiljno ugroženo zbog preteških rančeva! Fizioterapeut pokazala kako treba da izgleda idealna školska torba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track