Za turiste koje put nanese neplanirano u Strazbur u Francuskoj viđenje ovog grada je specifično iz mnogo razloga, kažu za Kurir supružnici iz Vranja koji su vikend u aprilu proveli u Strazburu.

Grad u regionu Alzas u Francuskoj Strazbur, nalazi se na reci Rajni i predstavlja važno pristanište i industrijsko središte.

"Obišli smo Strazbur koji zbog Rajne može da se pohvali i prirodnim ambijentom. Lepota je u oku posmatrača, a ima je u ovom gradu... Zanimljivost čiji smo svedoci bili je slika sa Rajne dok njom plove labudovi.

itostrazbur4.jpg
Kurir/T.S. 
foto: Kurir/T.S.

"Beli labudovi koji plove Rajnom ne dozvoljavaju posetiocima koji uživaju pored reke da nogama dodiruju vodu. Kljunovima pokušavaju da opomenu najupornije, to je neverovatna slika koju turisti isprate u neverici. Gledate i ne verujete kako labudovi štite svoj prostor", navode Mirjana S. i Zoran S. iz Vranja.

20strazbur.jpg
Kurir/T.S. 
foto: Kurir/T.S.

Strazbur spaja nemačku i francusku tradiciju i kulturu. Poseduje katedralu Notr-Dam u gotičkom stilu, univerzititet, konzervatorijum i akademiju, ali i Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni sud sa sedištem u njemu, Botaničku baštu. Poseban doživljaj je degustiranje hrane i to ne samo iz francuske tradicionalne kuhinje, ističu naši sagovornici.

Kurir/T.S. Kad Strazbur otvori svoja vrata: Mirjana i Zoran iz Vranja će zauvek pamtiti prizor sa Rajne - "Gledate i ne verujete" (FOTO)

"Probali smo avganistanski specijalitet iz istoimenog restorana. Testo koje podseća na veliku tanku otvorenu palačinku prekrivenu nadevom po izboru, ali sa avganistanskim začinima. Na svakom koraku možete kupiti sladoled, a u ulicama za šetače nalaze se pokretne palačinkare. Palačinke se pripremaju za vas onog trenutka kad ih naručite. Ispred jednog od univerziteta i spomenik velikom filozofu Johanu Volfgangu Geteu koji je studije završio upravo u Strazburu. Na ulicama živopisno, a među građanima pripadnici svih nacija o čemu govori njihovo odevanje od visoke mode do tradicionalnih kostima. Za oko vam zapadne i iskošena bandera sa figurom žene koja hoda po njoj ispred tamošnjeg tržnog centra. Mnogo je istorijskih znamenitosti, ali i atraktivnih sadržaja savremenog doba u Strazburu, živopisna arhitektura oslikana je na fasadama velelepnih građevina, popločanim trgovima. Imaju i oni svoj centar animacije, ali i Muzej čokolade mesto za slatko neobično uživanje, kažu na kraju supružnici Mirjana S. i Zoran S.

11strazbur.jpg
Kurir/T.S. 
foto: Kurir/T.S.

Napominju da je Strazbur grad nadaleko čuven po jednoj od najstarijih božićnih pijaca u Evropi. Ovde se božićna kupovina odvija svake godine od kraja novembra do kraja decembra tik ispred Strazburške katedrale.

strazbur15.jpg
Kurir/T.S. 
foto: Kurir/T.S.

"Lepo bi bilo da se i tada poseti Strazbur, praznična atmosfera je svuda u svetu posebna nema sumnje da je u Strazburu zbog tradicije za turiste božićna pijaca za pamćenje. Možda nas put opet nanese....", kažu na kraju Mirjana i Zoran iz Vranja..