Mladić iz BiH čuvar irvasa u Finskoj: Po ceo dan napolju, a temperatura -30! Leti radi drugi uzbudljiv posao
Foto: Facebook

Mladić iz BiH čuvar irvasa u Finskoj: Po ceo dan napolju, a temperatura -30! Leti radi drugi uzbudljiv posao

Društvo -

Amar Alagić iz Bihaća sve je samo ne običan mladić. On je leti skiper i turistički vodič na reci Uni, a zimi je vodič, lovac na polarnu svetlost i čoban na farmi irvasa u najsevernijem delu Finske.

Amar Alagić
foto: Facebook

- Odrastanje uz Unu me navelo da se počnem baviti sportovima na vodi, ali i to što je moj otac bio vodič na divljim vodama. Godine 2016. pokrenuli smo "Una Kayak Safari', agenciju za kajak i rafting na Uni. Danas imamo posete kako domaćih ljudi tako i stranaca iz celog sveta. Ponosan sam što sam uspeo spojiti ljubav i posao u jedno i živeti u tom ritmu - kazao je Alagic za "Avaz".

Amar Alagić
foto: Facebook

Kajak je, dodaje, njegova najveća ljubav te, kad nije sezona na Uni, zajedno sa prijateljima plovi drugim rekama i otkriva lepote regije. S obzirom na to da zimi nije baš najugodnije voziti kajak, iako je moguće, to ga je navelo da traži nove izazove... U dalekoj Finskoj.

Amar Alagić
foto: Facebook

-Jedan od tih izazova prethodne zime bio je sever Finske, Laponija. Kad mi se pružila prilika, iskreno, bilo me malo strah, ali ipak je to bila prilika koja se jednom u životu dobije i ne odbija. Tako da sam radio kao vodič, imao sam višednevne ture sa studentima - naveo je Alagić.

Amar Alagić
foto: Facebook

Budući da sezona sa studentima traje kratko, a on je imao želeo da ostane duže kako bi bolje upoznao kulturu Finske, našao je privremeni posao na farmi irvasa, gde je proveo dva meseca.

1 / 2 Foto: Facebook

- Rad na farmi mi je mnogo pomogao da upoznam kulturu. Lapland je mesto gde živi gotovo 200.000 irvasa, a nastanjuje ga 170.000 ljudi. Svaki dan mi je izgledao drugačije. Jedna tura traje oko tri sata, a dnevno smo imali četiri ture, tako da sam po ceo dan bio napolju. Najniža temperatura je bila minus 40, ali samo jedan dan. Januar je bio najhladniji i prosečna temperatura je bila ispod minus 30.

Kurir/Adria.press

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track