Ministar Dačić: Samo ujedinjeni možemo jačati ugled Srbije i očuvati nacionalne interese
Foto: MUP Srbije

skup dijaspore

Ministar Dačić: Samo ujedinjeni možemo jačati ugled Srbije i očuvati nacionalne interese

Društvo -

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je na skupu dijaspore pod nazivom „Jedinstvo i snaga – Srbija“, da povezanost srpske dijaspore sa otadžbinom mora da ostane neraskidiva, jer samo ujedinjeni možemo jačati ugled Srbije i očuvati nacionalne interese.

Dačić je na ovogodišnjem skupu u Domu Narodne skupštine, na kome su učestvovali brojni predstavnici udruženja i organizacija Srba iz regiona i sveta, naglasio da Srbija snažno podržava rad svojih institucija koje se bave pitanjima dijaspore, kao i projekte kojima se pospešuje razvoj srpske zajednice u svetu.

Ivica Dačić, dijaspora
foto: MUP Srbije

„Vi ste ambasadori naše kulture, jezika i tradicije. Svako od vas, svaki vaš uspeh u svetu doprinosi pozitivnoj slici o Srbiji. Kroz svoj rad, pokazujete svetu da su Srbi vredni, talentovani i sposobni. Kroz razne inicijative, događaje i projekte, promovišete srpsku kulturu i tradiciju, čime dodatno učvršćujete naš identitet i ugled na međunarodnoj sceni“, rekao je ministar i naglasio da je dijaspora važan faktor u očuvanju našeg identiteta i vrednosti.

Srbi u svetu, kako je izjavio, imaju ključnu ulogu u zastupanju srpskih interesa u zemljama u kojima žive, kao i da svakim svojim kontaktom pomažu u jačanju ekonomskih, kulturnih i političkih odnosa Srbije i drugih država.

1 / 10 Foto: MUP Srbije

„Bez obzira što ne živimo u istoj državi, jedno nam je zajedničko – Srbija je naša jedina domovina, u njoj smo rođeni, ona nas je podigla i zauvek nas povezala. Zato je važno da dijaspora ostane povezana sa domovinom“, rekao je ministar i dodao da je ponosan na sve Srbe koji „pod tuđim nebom, a neretko i veoma teško, daju sve od sebe da pokažu ono najbolje što Srbija rađa“.

„Budite i vi ponosni na svoju državu, jer mudrom politikom mira, stabilnosti i napretka, čuva nacionalno dostojanstvo i integritet. Da svugde, visoko podignuteglave i sa ponosom u duši, možete reći “Ja sam Srbin! Ja dolazim iz Srbije“, rekao je ministar Dačić i poručio da samo zajedno možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas, u zemlji i svetu, gde će Srbija biti prepoznata kao zemlja ponosa, potencijala i vrednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track