"Naša oprema će uskoro biti neupotrebljiva, zato smo i nabavili Rafale" Vojinović otkrio kad nam stižu francuski borbeni avioni
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

puls srbije

"Naša oprema će uskoro biti neupotrebljiva, zato smo i nabavili Rafale" Vojinović otkrio kad nam stižu francuski borbeni avioni

Društvo -

Srbija je sa francuskom kompanijom Daso u Beogradu potpisala ugovor o nabavci 12 novih nadzvučnih višenamenskih borbenih aviona Rafal. Ugovor je potpisan prvog dana zvanične državne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Šta ovaj ugovor znači za našu zemlju odgonetnuo je gost "Pulsa Srbije" Petar Vojinović, urednik portala Tango siks.

0588805207, rafali, avioni
foto: Profimedia

Pre svega, istakao je važnost ove kupovine za odbrambeni sistem Srbije:

- Trenutni višenamenski borbeni avioni koje sada imamo su nabavljeni osamdesetih godina, a oni kupljeni iz Rusije i Belorusije gube upotrebljivost 2028. ili 2030. godine, kada bi Rafali trebalo da stignu. Odgovor na pitanje zašto kupovati tako sofisticiranu robu je, van svih saveza smo, konkretno van NATO-a. Ko god ima oružane snage u 21. veku, a nema nadzvučne višenamenske borbene avione, ta snaga nije toliko upotrebljiva u modernom ratovanju.

On je takođe govorio o mnogobrojnim namenama koje ova letelica može da ima u vojnim misijama:

03:57

Petar Vojinović o značaju kupovine rafala za našu državu

- Termin višenamenski znači da taj jedan avion, kako su trendovi tehnologije i vojna iskustva napredovali, u jednoj misiji može da se prebaci ili obavlja sve misije, na primer, da "juri druge avione" u vazduhu, gađa raznorazne stvari na zemlji, bude izviđač, ili da se bavi elektronskim ratovanjem. Ona menja više letelica.

Istakao je i da je Srbija potpisala ugovor za kupovinu 12 letelica, od kojih su 9 jednosedi, a tri letelice dvosedi, ističući da je izuzetno dobro po našu zemlju što je uspela da ih dobije za samo četiri godine - što znači da će nam letelice stići u 2028. godini.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

00:24

Makron u pratnji lovaca sleteo na Beogradski aerodorom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track