Kardiolog nabrojala bolesti od kojih Srbi najčešće obolevaju, pa navela glavni uzrok! "Pet" skener je jako važan za dijagnostiku
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

Kardiolog nabrojala bolesti od kojih Srbi najčešće obolevaju, pa navela glavni uzrok! "Pet" skener je jako važan za dijagnostiku

Društvo -

Koliko je PET skener značajan kako za bolesnike, tako i za lekare i koje kardiovaskularne probleme može da otkrije, govorila je u emisiji Puls Srbije Sonja Blažić, kardiolog.

Sonja Blažić
foto: Kurir televizija

- Jako mi je drago da naša zemlja ide u korak sa svetom. PET skener omogućava jedan izuzetan dijagnostički metod, koji do duše nije prva linija izbora u dijagnostici većine kardiovaskularnih bolesti, ali on naravno ima svoje mesto kada treba da procenimo metabolizam srčanog mišića ili protok krvi kroz srčani mišić ili eventualno neku upalu - rekla je Blažić i dodala:

- Primera radi složene urođene srčane mane, problem sa zaliscima, prirodnim ili veštačkim, kada se komplikuju nekom upalom, to nam sve omogućuje procenu da li takav jedan zalistak može i treba da se operiše. Kada imamo srčanu slabost, prethodnim kardiološkim pregledima nismo utvrdili poreklo te srčane slabosti, tako da on definitivno ima značaj u kardiovaskularnoj patologiji i dijagnostici, ali postoji mnogo prethodnih neinvazivnih koraka koji uglavnom vrlo precizno dovode do dijagnoze.

03:04

KARDIOLOG NABROJALA BOLESTI OD KOJIH SRBI NAJČEŠĆE OBOLEVAJU, PA NAVELA GLAVNI UZROK! PET skener je jako važan za dijagnostiku

Navela je neke od kardiovaskularnih bolesti od kojih srpski živalj najčešće oboleva:

- Naš srpski živalj najčešće oboljeva od koronarne arterijske bolesti, kada se skupljaju masne naslage na krvnim sudovima, pa su posledice angina pektoris ili infarkt, potom hipertenzija, povišen pritisak koji je jedan od glavnih faktora rizika za tu koronarnu arterijsku bolest, srčana slabost do koje opet dovodi koronarna arterijska bolest ili nelečena hipertenzija. Česte su nam aritmije i naravno sve je to zbog nekog načina života našeg naroda.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:26

HIRURG IZ NOVOG PAZARA ZA KURIR: Povređenom uradili skener glave, OVO smo videli! Iz MUP: Nakon pucnjave, V.M. uradio LUDU stvar!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track