"Ne zovite decu na putu od škole do kuće"! Okanović: Svaki pešački prelaz mora da bude propisno obeležen
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Ne zovite decu na putu od škole do kuće"! Okanović: Svaki pešački prelaz mora da bude propisno obeležen

Društvo -

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je da svaki pešački prelaz mora da bude propisno obeležen, dodao da postoji procedura da se to učini za one koji još nisu označeni i ocenio da deca ne bi smela da hodaju po neobeleženim, odnosno "nevidljivim" pešačkim prelazima.

Okanović je tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije (RTS) poručio roditeljima da decu koja sama idu i dolaze iz škole - ne zovu telefonom dok su na putu ka kući, jer ona u tom slučaju "referišu telefonom kako je bilo u školi i ne gledaju pažljivo dok prelaze preko pešačkog prelaza".

On je naveo i da Javno preduzeće "Putevi Beograda" nadzire stanje puteva, što uključuje i stanje saobraćajne signalizacije i reaguje ako im građani ukažu da su izbledeli pešački prelazi pored škola.

"Po zakonu su dužni da vrše nadzor nad svim saobraćajnicama u njihovoj nadležnosti. To se odnosi na sve upravljače puteva u Srbiji, pa i na puteve Beograda", rekao je on.

Upitan kome prijaviti izbledeli pešački prelaz rekao je da je najredovnija procedura da upravljač puta sam vrši nadzor, ali da postoji i vanredna procedura da im na neregularnost ukažu građani.

"Znači, nikom nije zabranjeno da prijavi. Direktoru škole to nije obaveza, ali može, može Savet roditelja, može svaki građanin. Po proceduri koja važi u gradu Beogradu obraćate se Beokom servisu. Dakle, Beokom servis je nadležan da prima sve primedbe građana i da šalje nadležnim organima", rekao je Okanović.

Kako je dodao, moguće je da se građani direktno obrate javnom preduzeću Putevi Beograda, ali da je problem u tome što se često ne postupa po tim prijavama.

Kurir.rs/RTS

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track