Švajcarska deportuje porodicu s Kosova: Ovako su za 15 godina od države uzeli 618.000 franaka
Foto: Shutterstock

ništa nisu radili

Švajcarska deportuje porodicu s Kosova: Ovako su za 15 godina od države uzeli 618.000 franaka

Društvo -

Porodica sa Kosova mora da napusti Švajcarsku, glasi poslednja reč suda posle spora u kojem je porodica optužena da je primila više od 600.000 franaka na ime socijalne pomoći.

Oni su optuženi da su primili socijalnu pomoć u iznosu od 618 hiljada franaka, prenosi švajcarski "Blik".

Savezni sud te zemlje odbio je žalbu bračnog para para uprkos činjenici da su u međuvremenu počeli da rade. S njima će zemlju morati da napusti i njihov maloletni sin.

Odluku je donelo veće troje sudija koje je potvrdilo odluku Upravnog suda u Argauu, uz napomenu da je porodica dugoročno zavisna od podrške države.

Bračni par - 55-godišnji muškarac i 50-godišnja žena žive u Švajcarskoj više od polovine svog života! Supruga je u Švajcarsku došla 1992. kao 17-godišnjakinja na porodično okupljanje, dok joj se muž pridružio 1994. po sklašanju braka.

Od maja 2008. do kraja 2022. navodi se da je porodica dobila oko 618 hiljada franaka socijalne pomoći. U januaru 2022, Kancelarija za migracije u Argauu objavila je da će porodici ukinuti boravišnu dozvolu što je i sprovela već u aprilu.

Pokušali su da se brane tako što su podneli dokaz da rade već godinu i po dana i da mesečno zarađuju 6.400 franaka.

Međutim, Savezni sud je presudio da je primanje socijalne pomoći duže od 15 godina predugo. Na sudu je otkriveno i da su počeli da rade tek kad im je služba za migracije zapretila iseljenjem.

Kurir.rs/Blich.ch

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track