Drama u školi na Čukarici: Sedmaci još nisu pošli u školu jer su sva odeljenja istumbana i formirana nova! Ovo traže od direktora
Foto: Dado Đilas

bojkot

Drama u školi na Čukarici: Sedmaci još nisu pošli u školu jer su sva odeljenja istumbana i formirana nova! Ovo traže od direktora

Društvo -

Učenici sedmog razreda OŠ "Ljuba Nenadović" na Čukarici na samom početku školske godine bojkotuju nastavu jer je škola pet dana pre povratka đaka u školske klupe rasformirala pet odeljenja u kojima su bili od petog razreda i formirala potpuno novih šest odeljenja.

Roditelji i učenici su zabrinuti zbog odluke škole koja im je saopštena 26. avgusta preko odeljenskih Viber grupa uz napomenu da je škola dobila saglasnost od Ministarstva prosvete i Školske uprave. Narednog dana dobili su raspored dece po novim odeljenjima i poziv na roditeljski sastanak tri dana pre početka škole.

Roditelji šokirani

- Šokirani smo ovom odlukom. Bez prethodne najave, bez uključenja i obaveštenja roditelja, bez pripreme dece na tako krupnu promenu u njihovim životima dovedeni smo pred svršen čin. Deca su uznemirena, plaču, odbijaju da uđu u novoformirana odeljenja i mole da im pomognemo. Ne znam kako školska uprava ne vidi da ova odluka ne ide u njihovu korist. Sastanak koji je održan u četvrtak pre polaska bio je više obaveštenje šta decu čeka - kaže za Kurir Jelena Maletić, predstavnica Saveta roditelja i dodaje:

Loznica, Škola, učionica
foto: Kurir/T.I.

- Kada smo održali sednicu saveta roditelja direktor je bio prisutan do tačke formiranja šestog odeljenja sedmog razreda, a onda su pedagog i psiholog škole govorili kako je to fantastična odluka za đake jer će sa radošću prihvatiti tu promenu, da oni bolje poznaju našu decu od nas samih i da kada vide kakvi su roditelji deca su super. Za pet dana pedagoško psihološka služba je uspela da istumba celu generaciju.

Prema njenim rečima, poseban problem je potuno razbijanje odeljenja u kome se uspešno školovalo dete sa Daunovim sindromom.

- Njeni odeljenski drugovi su bili velika podrška, ona je bila svetao primer inkluzije, a u novom odeljenju ne preostaje dovoljno dece koja su sa tim detetom od prvog razreda, tu je čak i jedno dete koje je ismevalo o čemu je škola bila obaveštena. Sada postoji opravdana zabrinutost za njeno dalje obrazovanje i socijalne odnose. Direktor ovu odluku pravda mogućnošću boljeg vaspitno-obrazovnog rada i potrebom da se sedam problematičnih učenika koji su bili u istom odeljenju razmeste u pokušaju da se na njihovo ponašanje utiče promenom okruženja - tvrdi Maletićeva i dodaje da je kao jedan od razloga direktor naveo i odluku o smanjenom broju đaka po odeljenjima na 28:

0295770521, učionica, škola
foto: Profimedia

Pogoršali problem

- Ta mera važi za prvake, a ne za starije đake i već formirana odeljenja, ali škola se poziva na novi zakon. Problematične učenike kažu da su hteli da razmeste, a zapravoi su formirali šest nestabilnih zajednica dece koja ulaze u pubertet te su učenici s punim pravom puni bunta, tuge i očaja. Prvog dana škole umesto da se raduju susretu sa drugarima nakon letnjeg raspusta od 156 učenika 110 nije došlo na nastavu - ističe Maletićeva i zaključuje:

Bez odgovora

OŠ "Ljuba Nenadović"

Kurir je juče u više navrata kontaktirao OŠ "Ljuba Nenadović", ali se na fiksni telefon niko nije javljao. Na zvanični mejl škole uputili smo pitanja, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore. Reakciju očekujemo i od nadležnog Ministarstva prosvete.

- Direktor se roditeljima ne obraća, pisali smo Ministarstvu prosvete, inspekciji, Zaštitniku građana pa čak i Vladi i jedini način borbe je bojkot dok se ne ukine odluka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track