Roditelji zbog dres-koda gimnaziji kupuju klime, a deci novu garderobu: Toplotni talas i pravila oblačenja udaraju i po džepu
Foto: Shutterstock, Aleksandar Jovanović Cile

paklene vrućine u septembru

Roditelji zbog dres-koda gimnaziji kupuju klime, a deci novu garderobu: Toplotni talas i pravila oblačenja udaraju i po džepu

Društvo -

Roditelji učenika trećeg razreda Četrnaeste beogradske gimnazije na samom početku školske godine imaju dodatni udar po džepu jer kupuju nove klime za učionice kako se deca u farmerkama ne bi kuvala na paklenim vrućinama.

Početak septembra je doneo tropskih 36 stepeni, mame i tate gimnazijalaca se žale da pojedine učionice nemaju ispravne klima-uređaje te da deca koja poštuju dres-kod i na nastavu dolaze u dugim pantalonama moraju da se kuvaju i do šest sati u učionici.

S druge strane, tvrde da učenici koji dođu u kratkim pantalonama dežurni nastavnici vraćaju kući. Zbog toga je grupa roditelja gimnazijalaca odlučila da kupi nove klima-uređaje, ali i da kupuju novu garderobu dugu do tik ispod kolena.

Preznojavali se i roditelji

Majka učenika pomenute gimnazije, koja je drugog dana škole bila na roditeljskom sastanku, kaže da se u učionici sve vreme preznojavala jer klima ne radi.

Učionica, prazne klupe, škola
foto: Shutterstock

- Pravila oblačenja u školi moraju da postoje, ali to da baš moraju striktno da se poštuju kada je napolju pakao i temperatura dostiže 40 stepeni, stvarno nije u redu. Dežurni nastavnici vraćaju "neprikladno" odevene gimnazijalce kući, iako u odeljenju mog deteta klima ne radi. Deca sede šest ili sedam časova u farmerkama, jer ko se pojavi u šorcu, ne poštuje dres-kod i dežurni nastavnik ga ne pusti na nastavu. Prihvatili smo i da učestvujemo u kupovini klima-uređaja, iako ne razumem zašto to finansiramo mi, roditelji. Kupovali smo je u vrtiću, u osnovnoj školi, evo sad ćemo i u gimnaziji, verovatno i na fakultetu - ističe besna majka.

Međutim, Marija Miletić, direktorka ove vaspitno-obrazovne ustanove, kaže da sve učionice u ovoj školi imaju klime "dvanaestice", koje su servisirane.

XIV beogradska gimnazija, Četrnaesta beogradska gimnazija
foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Sve klime rade, ali jesu stare i pitanje je koliko mogu da rashlade prostorije na ovim paklenim temperaturama. Neki roditelji su sami odlučili da kupe novije inverter klime, ali to niko od njih nije tražio. Što se tiče dres-koda, škole imaju svoj pravilnik koji mora da se poštuje i ne mogu devojčice da dolaze na nastavu u kratkim tesnim šorcevima i topićima koji liče na kupaći kostim. Tako obučeni ne mogu na nastavu, ostale učenike ne vraćamo.

1 / 2 Foto: T. S.

Kuvanje u osnovnim školama

Redakciji Kurira juče su stigle žalbe roditelja čija deca idu u još dve osnovne škole na Novom Beogradu koji tvrde da đaci imaju skraćenu nastavu jer nemaju klima-uređaje, pa na ovim temperaturama ni nastavnici ne mogu normalno da drže nastavu.

Bonus video:

04:13

Predstavnik Ministarstva prosvete o odluci da se sprovede kombinovana nastava: Đaci će ovako ići u školu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track