"Nije sve u novcu već i u vaspitanju!" Bojana Jakovljević otkriva kroz kakve je izazove prošla sa petoro dece u Srbiji
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"Nije sve u novcu već i u vaspitanju!" Bojana Jakovljević otkriva kroz kakve je izazove prošla sa petoro dece u Srbiji

Društvo -

U najnovijem izdanju emisije „Ni pet ni šest“, gosti su diskutovali o životnim izazovima roditelja sa većim brojem dece, kao i o svakodnevnim finansijskim i prostornim pitanjima s kojima se suočavaju.

Gosti emisije bili su Bojana Jakovljević i Mila Milićević iz udruženja „Majke sa troje dece“, Vladimir Đukanović, ekonomista, i Dušan Mirkulovski, agent za nekretnine. Razgovor se vodio o izazovima održavanja većih porodica u savremenim uslovima, kao i o promenama u životnim stilovima, organizaciji prostora i troškovima.

09:10

Nije sve u novcu već i u vaspitanju! Bojana Jakovljević otkriva kroz kakve je izazove prošla sa petoro dece u Srbiji

Bojana Jakovljević, majka petoro dece, otvoreno je govorila o svakodnevnim izazovima sa kojima se susreće, ali i o tome kako porodica uspeva da funkcioniše bez prevelikih troškova.

- Imam petoro dece, najstarija ima 14 godina, a blizanci su najmlađi i imaju 2,5 godine. Dakle, kod nas je od pelena do puberteta, i naravno da košta, ali nije sve u novcu. Mi smo normalna porodica, sa normalnim primanjima. Muž nekad radi i dva posla, imamo dodatak od države za treće, četvrto i peto dete, i s dobrom organizacijom, sve se može - kaže Bojana.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Ona je istakla da najveći izazov zapravo nije materijalni, već pitanje vaspitanja.

- Kod nas deca znaju da ne mogu imati sve što požele. Ne štrcaju zbog patika, nisu razmažena, i to je najvažnije. Vaspitanje je ključ, ne novac - dodala je Bojana, napominjući da su deca naučena da cene ono što imaju i da razumeju stvarne potrebe.

Vladimir Đukanović, ekonomista, osvrnuo se na to kako mladi danas balansiraju između školovanja, posla i porodičnih obaveza.

- Najbolje godine za rad, rađanje i učenje su iste - dvadesete i tridesete. To je prirodna logika, jer je mnogo lakše sve to postići u mladosti, dok kasnije postaje sve teže - rekao je Đukanović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Takođe, Đukanović je istakao da argument da su veće porodice preskupa investicija često ne drži vodu.

- Bogata društva imaju manje dece, dok siromašnija imaju više. Dakle, argument da je pitanje novca ono što koči rađanje većeg broja dece je, po mom mišljenju, slab. Naravno, organizacija je ključna. Može se sve postići uz pravilno planiranje i postavljanje prioriteta - objasnio je.

Dušan Mirkulovski, ekspert za nekretnine, osvetlio je pitanje prostora u savremenim urbanim uslovima, posebno u Beogradu.

- Prostor je postao veliki problem, naročito u Beogradu, gde se grad širi po broju stanovnika, ali ne i po teritoriji. Stanovi su manji, a porodice često žive u tesnijim uslovima nego ranije. Nekada je bilo normalno da svako dete ima svoju sobu, ali to više nije slučaj - rekao je Mirkulovski.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Danas su sobe od 6 kvadrata sasvim normalna stvar, što ranije nije bilo prihvatljivo. Dnevne sobe postaju sve manje, jer se više ne koriste na način na koji su se nekada koristile. Danas svako ima svoj uređaj, i sve je digitalizovano. Tako da, iako stanovi postaju manji, ljudi pronalaze načine da se prilagode - dodao je.

Mila Milićević, majka četvoro dece, podelila je svoja iskustva o životu u manjim prostorima sa velikom porodicom.

- Nikad nismo imali svoju sobu. Mi smo bili postanari, i zavisno od toga koliko smo mogli da platimo, to smo iznajmljivali. Kad imate četvoro dece u pubertetu pod istim krovom, nastaju trzavice, ali smo svi navikli na to - objasnila je Mila.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Ona je naglasila da su deca naučena na skromnost i prilagođavanje, jer nisu imala luksuz da imaju zasebne sobe ili previše privatnosti.

- Naši roditelji su nas učili da se poštujemo i da se nosimo sa situacijom. Četiri devojčice u pubertetu u isto vreme - to je bilo kao u ratnoj zoni, ali smo izgurali - rekla je kroz osmeh.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:11

Ovo je crna tačka Beograda! Nadležni apeluju na vozače: Deca su u najvećem riziku! Evo koliko se tragedija dogodilo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track