Pretežno sunčano, a promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima biće sutra ponegde u Banatu, na istoku zemlje i u brdsko-planinskim predelima, najavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar slab i umeren, na jugu Banata, u donjem Podunavlju i Braničevu pojačan jugoistočni. Najniža temperatura od 14 do 20, a najviša od 28 do 32 stepena.

U nedelju se očekuje pretežno sunčano i ponovo veoma toplo vreme, sa temperaturama od 30 do 35 stepeni. U nedelju i ponedeljak u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvaće umeren i jak, na jugu Banata i olujni jugoistočni vetar, odnosno košava.

Marko Čubrilo, meteorolog amater, čije prognoze prati ceo region, najavio je da od nedelje kreće jače pogoršanje, osveženje i da su moguće obilnije padavine.

Naveo je da od petka sledi popuštanje vrućine, a da bi sledeće nedelje, tačnije od 12.septembra, moglo da nas dočeka i vreme hladnije od proseka.

"Za vikend uglavnom suvo ali će i dalje biti moguća pojava pljuska posebno u subotu pre podne na severu regiona. Jugo i košava u pojačanju. Dnevni maksimum od +24 do +31 stepena Celzijusa, što je toleratnije nego u proteklim nedeljama ali i dalje iznad proseka.

U ponedeljak se očekuje premeštanje jakog, hladnog, fronta uz formiranje sekunarnog ciklona nad Jadranom. Kao posledica toga preovlađivaće pretežno oblačno uz česte padavine, koji će i to vrlo obilnih biti i na Jadanu, vetar će i dalje povremeno biti pojačan do dok zapadni i jugozadni. U drugom delu sledeće nedelje je uz dalje osveženje moguća pojava novih, obilnih padavina, dok će vetar okrenuti na pojačan, severozapadni.

Sumirano, od petak vrućina polako popušta, a kraj vrelog i sušnog leta bi trebao doći od ponedeljka", objavio je Čubrilo i napomenuo da su „izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode“.