Predsednik Aleksandar Vučić nedavno je u Gučevu sa predstavnicima Vojske razgovarao o vraćanju redovnog vojnog roka koji bi za muškarce trajao 75 dana, dok bi za žene bio dobrovoljan, kao i da bi mogao da bude uveden za oko godinu dana.

Najavljena je i novčana nadoknada za vreme provedeno u kasarnama. Podsećamo da je ranije Hrvatska donela odluku o obaveznom služenju vojnog roka koji će u toj državi trajati dva meseca.

Reakcije građana na ovu moguću odluku su izuzetno pozitivne, a Beograđani su za Kurir televiziju rekli da misle da je uvođenje obaveznog vojnog roka sjajna ideja, jer uči omladinu odgovornosti, radu, ozbiljnosti, disciplini i može im izgraditi snalažljivost koja bi im pomogla u drugim aspektima života.

vojnirok.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Na ovu temu za emisiju "Puls Srbije" govorio je Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost.

- Mene kao muškarca koga bi obuhvatila ova odluka, ako pogledamo tu starosnu granicu, ova odluka raduje. Imaću priliku da služim vojni rok u svojoj zemlji, budem stavljen na spisak rezervista, ja se nadam da će se vratiti obavezno služenje vojnog roka. Premijer Miloš Vučević, kada je bio ministar odbrane, kao i predsednik Aleksandar Vučić, pokrenuli su ovu društvenu debatu koja je prisutna već neko vreme, tako da nije u pitanju nagla odluka - rekao je Blažić.

On je istakao da je donošenje odluke izuzetno blizu, ali i da će biti podložna promenama:

Kurir televizija "Odluka će biti donešena u nardnih 20 dana" Ovo je razlog za vraćanje obaveznog vojnog roka: Situacija eskalira!

- U narednih 20 dana biće donešena konačna odluka, već znamo detalje, da će biti 75 dana. Verujem da će biti podložno promenama. Videćemo kada par generacija odsluži ovaj rok da li možda treba da se produži, ja mislim da treba. Svakako su mnogi faktori uzeti u obzir, sada je uvedena i novčana nadoknada kako bi mladom čoveku nadoknadila ta dva i po meseca koja provede u kasarni, kao i bolji uslovi života, modernizovane kasarne, internet, to je sve država i vojska detaljno analizirala.

Blažić govori i da je neophodno da osposobimo naše državljane, posebno dok jedan od najvećih sukoba u istoriji Evrope ne pokazuje znakove smirivanja:

- Sve što se trenutno dešava na ratištu u Ukrajni govori da će situacija dodatno eksalirati. Ako to nije dovoljan razlog da državni vrh porazmisli da se podigne stepen obučenosti stanovništva, ja ne znam šta bi. Ne spremamo se za rat, samo moramo biti spremni da branimo našu državu.

On je istakao da i druge države regiona podižu svoj nivo vojne spreme, podsećajući da je Hrvatska takođe vratila obavezni vojni rok, ali i nabavila veoma jake ofanzivne sisteme "hajmars".

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

kurir televizija "VOJNI ROK TREBA DA BUDE OBAVEZAN I TU NEMA DISKUSIJE!" Analitičari obrazlažu zašto je NEPHODNO da SVI građani Srbije služe vojsku