Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević i predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Sufijan Ađali obratili su se danas u uvodnom delu obuke za matičare, čiji je cilj razvoj veština za rad sa strankama iz posebno ranjivih grupa, kao što su lica u riziku od apatridije.

jelena-zaric-kovacevic-2.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Ministarka Žarić Kovačević je istakla da kontinuirani razvoj i usavršavanje znanja i veština zaposlenih u javnoj upravi jesu preduslov da komunikacija uprave i njen odnos sa građanima budu na najvišem nivou i da građani budu zadovoljni pruženom uslugom. Ona je izjavila da je dosadašnji rad ministarstva na unapređenju ličnih i profesionalnih znanja i veština matičara doveo do izvanrednih rezultata, te da iz godinu u godinu možemo da se pohvalimo sve efikasnijim javnim uslugama koje se pružaju građanima. Brojke pokazuju da je u prvoj polovini ove godine 1.112 matičara sprovelo blizu 160.000 postupaka za upis u matične knjige i upisalo gotovo 500.000 naknadnih zabeleški. Takođe, izdato je blizu milion izvoda iz matičnih knjiga, a 4,5 miliona puta građana nisu morali u različitim postupcima da prilažu dokumente, odnosno isprave o svom ličnom statusu, već su ih organi pribavljali po službenoj dužnosti direktno iz Registra matičnih knjiga.

jelena-zaric-kovacevic-1.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Ministarka Žarić Kovačević je dodala da ako javna uprava želi da održi uzlaznu liniju razvoja oblasti matičnih knjiga i kvalitet usluga, potrebno je da se nastavi sa unapređenjem kompetentnosti. - Sve ovo je posebno važno imajući u vidu da ministarstvo trenutno radi na pripremi novog Zakona o Matičnom registru koji, u skladu sa opšteprihvaćenim principima evropskog administrativnog prostora, ali i standardima elektronske uprave, treba da uvede niz značajnih novina. Očekujemo da će se novim rešenjima dodatno unaprediti ostvarivanje i zaštita prava naših građana - objasnila je ministarka pozivajući matičare da se uključe u njegovu izradu u okviru predstojeće javne rasprave.

Predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji Sufijan Ađali je podsetio da se ove godine u novembru završava UNHCR-ova globalna kampanja "Ja pripadam" (#IBelong), kao i da će zajednički rad sa institucijama Republike Srbije na prevenciji apatridije biti nastavljen i u narednom periodu.

jelena-zaric-kovacevic-4.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

- Nepostojanje registracije rođenja je jedan od uzroka apatridije, UNHCR i UN rade blisko sa državama kako bi na globalnom nivou sprečili pojavu apatridije kroz obezbedivanje univerzalne registracije rođenja. Naša saradnja je donela odlične rezultate kroz Sporazum o razumevanju između UNHCR-a, ministarstva i Zaštitnika građana i radujemo se nastavku naše saradnje kako bi se obezbedilo da se sistemska rešenja efikasno sprovode i kako bi se sprečilo ponavljanje slučajeva lica u riziku od apatridije - objasnio je Ađali.

Podsetimo, sredinom juna ove godine ministarka državne uprave i lokalne samouprave i Predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija su u otvorenom razgovoru sumirali rezultate zajedničkog rada na suzbijanju pravne nevidljivosti i borbi protiv apatridije. Oni su tada dogovorili nove vidove zajedničke saradnje i proširivanje oblasti zajedničkog delovanja, pre svega u domenu stručnog usavršavanja.

jelena-zaric-kovacevic-3.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Obuku "Kako asertivno da komuniciramo" kao deo Sektorskog posebnog programa obuke matičara za 2024. godinu, organizovalo je ministarstvo uz podršku UNHCR-a, a pohađali su je matičari koji vode matične knjige za gradove Kragujevac, Loznica, Niš i Beograd, kao i opštine Velika Plana, Arilje, Veliko Gradište i Sremska Mitrovica.