Ovogodišnja Prajd šetnja je zakazana za subotu, 7. septembar, a početak okupljanja je u 16 časova u parku Manjež. Sama šetnja počinje u 17 časova, a predvodiće je bubnjarski bend i kamion sa muzikom. Na punktovima će, pored pripadnika policije, kontrolu vršiti redarska službe.

jelena01-epa-abir-sultan.jpg
EPA Abir Sultan 
foto: EPA Abir Sultan

Šetnja kreće iz parka Manjež Nemanjinom ulicom, ulicom Kneza Miloša, Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića do Narodne skupštine, zatim ponovo ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom do parka Manjež. Nakon šetnje u 18 sati će biti otvorena dva punkta za ulazak na koncert.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je, povodom Nedelje ponosa, koja se održava od 2. do 8. septembra, na potrebu jače institucionalne podrške LGBTI osobama, u cilju prevencije nasilja i ostalih oblika diskriminatornog ponašanja kome su i dalje izložene.

screenshot-108.jpg
Kurir Televizija 
Zoran Pašalićfoto: Kurir televizija

- Potrebno je da vodimo stalni dijalog kako bismo u punoj meri postali društvo u kome ljudi mogu da ostvare svoja prava bez straha da će biti izloženi uvredama, govoru mržnje ili fizičkom nasilju, a to zahteva angažman čitavog našeg društva, ne samo jedne institucije ili određene grupe. Zato pozivam sve nadležne da preuzmu odgovornost za unapređenje položaja i ostvarivanje prava LGBTI osoba - istakao je Pašalić i pozvao pripadnike LGBTI zajednice da se u vezi sa svim problemima sa kojima se susreću obrate instituciji Zaštitnika građana.

whatsapp-image-20190915-at-21.14.56.jpg
Ana Paunković 
foto: Ana Paunković

Potrebne su, dodao je, i izmene i dopune Krivičnog zakonika koje bi uključivale seksualnu orijentaciju i rodni identitet u inkriminisane radnje izvršenja ovih krivičnih dela sa ciljem sprečavanja rasizma i netolerancije.

Povodom obeležavanja Nedelje ponosa na zgradi Zaštitnika građana je razvijena zastava duginih boja, kao i zastave trans i interseks pokreta.