EXPO za posetioce može biti poput svetske turneje, ali bez prelaska ijedne granice. To nije samo izložba već izuzetno obrazovno iskustvo koje informiše, inspiriše i zabavlja. Kroz interaktivne prikaze, izložbe koje podstiču na promišljanje i nezaboravne performanse, možete dublje razumeti globalne izazove, napredak i pristupe različitih zemalja. Odlazite obogaćeni novim znanjem i sa jasnijom svešću o tome koliko je naš svet međusobno povezan i kako zemlje oblikuju budućnost čovečanstva, kaže u intervjuu za Kurir Dimitri S. Kerkences, generalni sekretar Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), koji je obišao gradilište EXPO 2027 Beograd i kome je ministar finansija Siniša Mali predao Dosije o priznanju Specijalizovane izložbe EXPO 2027.

0801foto-expo-1.jpg
Expo 
foto: Expo

Dosije na kome Srbija radi godinu dana, tj. dokument koji definiše sve korake u organizaciji i sprovođenju Specijalizovane izložbe, sada je u vašim rukama. Kako vam izgleda?

- Dosije o priznanju pokazuje posvećenost Srbije kao domaćina, promišljenost u planiranju, detaljnu organizaciju i snažan tematski fokus, održavajući njen cilj da organizuje značajan, inkluzivan događaj. Uzimajući u obzir povratne informacije država članica BIE i Sekretarijata BIE, dosije naglašava duh saradnje i učvršćuje viziju Srbije da EXPO 2027 Beograd postane ključna platforma za međunarodnu saradnju i napredak.

NASLEĐE

Neke izložbe nisu ispunile obećanje i ostavile u trajno nasleđe velike stvari, dok iz starih vremena imamo Ajfelov toranj, Okeanarijum, Svemirsku iglu, Kristalnu palatu...

- Potencijalnim kandidatima uvek kažem da bi trebalo da razmisle o organizovanju EXPO samo ako imaju plan za nasleđe koje će koristiti gradu domaćinu i građanima, jer nasleđe je osnova EXPO. Srbija je od samog početka nastojala da EXPO iskoristi kao sredstvo za razvoj dela grada između Save i Novog Beograda, kao deo urbanog proširenja glavnog grada. Dosije o priznanju opisuje kako će EXPO distrikt biti prenamenjen da bi služio građanima Srbije i doprineo rastu Beograda, podarivši Srbiji nove sportske, izložbene i kulturne sadržaje.

Koji su to minimumi u finansijskom i bilo kojem drugom smislu koje Srbija mora da ispuni da bi dosije i prošao?

- Svaki EXPO je jedinstven projekat, pa se ne može generalizovati nivo ulaganja ili dizajn master plana. Za Biro i njene države članice suštinski faktor je da vlada zemlje domaćina garantuje uspešnu organizaciju događaja EXPO, a nas Vlada Srbije u to uverava.

0801foto-expo-4.jpg
Expo 
foto: Expo

Ako sve zemlje BIE budu zadovoljne dosijeom, u novembru bi prve države trebalo da se registruju za EXPO 2027 Beograd. Koja će biti prva?

- Proces učešća odvija se u više koraka, počevši od slanja poziva zemlje domaćina diplomatskim kanalima, preko niz razmena na bilateralnoj osnovi, do potpisivanja ugovora. Teško je predvideti koja će država prva zvanično potvrditi, ali već smo videli značajno interesovanje nekoliko zemalja, posebno evropskih s jakom tradicijom učešća na EXPO.

Srbija 140 godina učestvuje na raznim međunarodnim izložbama, ali prvi put je domaćin. Kada uporedite sve organizatore Specijalizovanih izložbi, kako nam ide?

- Biti domaćin veliki je izazov kada je reč o planiranju, logistici i znanju, ali je i velika prilika da se pokaže stručnost i zablista na globalnoj sceni. Dosadašnja organizacija je temeljna, a posvećenost očigledna. Sa ovako čvrstim temeljima verujem da je Srbija dobro pripremljena da bude domaćin uspešnog i nezaboravnog EXPO događaja.

KVALITET I VEŠTINA

U trci za EXPO Srbija je pobedila Ameriku, Tajland, Španiju i Argentinu, nije li to dokaz da nije baš nevidljiva, mala, nezanimljiva zemlja?

- Činjenica da je Srbija izabrana i da je dobila više glasova od mnogo većih zemalja, svedoči o kvalitetu EXPO projekta, interesovanju koje je tema izazvala i velikom potencijalu koji se vidi u širem regionu. Osim toga, Srbija se pokazala kao vešta na međunarodnoj sceni, osvajajući glasove zemalja iz raznih regiona sveta.

Koliko zaista EXPO može da utiče na čovečanstvo?

- EXPO ima potencijal da duboko utiče na čovečanstvo obezbeđujući jedinstvenu platformu za globalni dijalog, inovacije i saradnju. Ovakvi događaji okupljaju države, industrije i pojedince spremne da predlože rešenja za najhitnija pitanja našeg vremena, ali i postavljajući scenu za dugoročne promene i napredak. Izložbe su posebno dizajnirane da obrazuju i podignu svest, dajući posetiocima uvid u globalne izazove i inovacije. Podsećaju nas na humanost i važnost zajedničkog rada ka iznalaženju kolektivnih rešenja.

Igra kao tema EXPO 2027 Beograd može da doprinese tome?

- Apsolutno, tema "Igraj za čovečanstvo - sport i muzika za sve" nudi dinamičan i univerzalan koncept, koji odgovara svim kulturama i generacijama. Nije tu reč o slobodnom vremenu ili igricama, već o kreativnosti, inovativnosti, saradnji i otpornosti. Igra može pokrenuti stvaranje novih ideja i načina razmišljanja, ohrabrujući učesnike da pristupe globalnim izazovima sa svežom perspektivom.

J.S.Spasić

Bonus video:

Kurir Prozor u EXpo 2027