Princ-naslednik Filip Karađorđević prisustvovao je danas obeležavanju sećanja na Svete novomučenike jasenovačke u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

filip-karadjordjevic-jasenovac-1.jpg
Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa/Služba za saradnju sa medijima 
foto: Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa/Služba za saradnju sa medijima

Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen žrtvama služili su episkopi pakračko-slavonski Jovan, mileševski Atanasije, valjevski Isihije i zapadnoevropski Justin.

Princ Filip prvi je član kraljevske porodice Karađorđević koji je posetio Jasenovaci ovo je već četvrta godinu zaredom da prisustvuje obeležavanju sećanja na Svete jasenovačke novomučenike. I ove godine, odao je poštu i poklonio se svim žrtvama Nezavisne države Hrvatske, odgovorne za genicid i zločine bez presedana na ovim prostorima, koja je uništila živote stotina hiljada Srba, ali i Jevreja i Roma, sa namerom istrebljenja.

- Jasenovac, rana moga roda koja ne može da zaraste, koja boli i opominje. Život svakog čoveka je važan, u svetu u kome se borimo za ljudska prava sa željom da ih sačuvamo od svih zloupotreba. Sećanje i spomen nisu samo naša obaveza prema precima, već i prema potomcima - poručio je princ-naslednik Filip.

- Razmere zločina Nezavisne države Hrvatske koji je uništavao živote stotina hiljada Srba, ali i Jevreja i Roma, sa namerom istrebljenja, teško su zamislive i opisive. Pitam se, koliko imena stradalih u fabrikama smrti nikada nećemo saznati, koliko sudbina će zauvek biti izbrisano iz postojanja... Ta činjenica me plaši i rastužuje, a sve treba da nas opominje - istakao je princ-naslednik.

- Posebno bolnim čine pokušaji umanjivanja broja žrtava od onih koji, govoreći o ljudskim pravima, demokratiji i budućnosti i praveći žestok otklon od režima smrti, uporno umanjuju njegovu destruktivnost i realitivizuju razmere zločina - naglasio je princ Filip.

On je istakao da utehu pruža činjenica da naša Crkva vodi brigu o sećanju na stradale u Jasenovačkom logoru i posebno istakao značajnu i istorijsku ulogu Eparhije pakračko-slavonske i vladike Jovana zbog svega što su uradili i što rade kako nikada ne bi zaboravili žrtvu Jasenovačkih mučenika i kako bi sve veći broj Srba dolazio u Jasenovac.

Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa/Služba za saradnju sa medijima Princ Filip u Jasenovcu: Sećanje i spomen na novomučenike jasenovačke nisu samo naša obaveza prema precima, već i prema potomcima

U okviru obeležavanja Sećanja na Svete jasenovačke novomučenike Muzej žrtava genocida otvorio je stalnu izložbenu postavku u zdanju "Ustaške bolnice", jednom od dva preostala autentična objekta nekadašnjeg koncentracionog sistema i logora smrti Nezavisne države Hrvatske u Jasenovcu.

filip-karadjordjevic-jasenovac-3.jpg
Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa/Služba za saradnju sa medijima 
foto: Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa/Služba za saradnju sa medijima

Molitvenoj proslavi prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsednika Vlade Srbije Sava Stambolić, ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević, državni sekretari u ministarstvima Srbije, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina i mnogi drugi, saopšteno je iz Kabineta princa Filipa.

Bonus video:

Kurir televizija "ZABELEŽENO JE 57 NAČINA UBIJANJA" Acković otkrio: Mnogi su već bili ubijeni kada su stigli u Jasenovac! STRADALO 22.500 ROMA