Goran Karadžić, direktor JP Stara planina, izrazio je zadovoljstvo zbog najave da će se raditi put ka Staroj planini.

- Krov Srbije - Stara planina - potpuna imunizacija, napunimo pluća kiseonikom, ali i oči i dušu prirodom - napisao je Karadžić na svom Fejsbuk nalogu.

Izgradnju puta ka Staroj planini i ulaganja u njeno sređivanje i razvoj juče je u Pirotu najavio premijer Srbije Miloš Vučević.

Saobraćajnica ćr se odvajati kod Sopotske petlje, pa preko Temske, Cerove i od sela Mirkovici ići će sunčanom stranom Stare planine u dužini od nekih dvadesetak kilometara. To znači da će se mnogo manje zadržavati sneg i led, odnosno da će biti laka za održavanje.

Osim toga, put će omogućiti svim selima na njegovoj trasi da se revitalizuju, da mogu da se pokrenu poslovi iz oblasti turizma i stočarstva. Što je najvažnije, veliki broj gostiju na Staroj planini je iz susedne Bugarske, ali i iz gradova jugoistočne Srbije, i njima će ovaj putni pravac biti kraći za nekih tridesetak kilometara. Grubo probijanje trase je urađeno pre nekoliko godina, a ove godine se očekuje nastavak radova...

whatsapp-image-20201028-at-8.50.06-pm.jpg
Privatna Arhiva 
Goran Karadžićfoto: Privatna Arhiva

Piroćancima će Krov Srbije - SP resort, takođe biti bliži. Umesto sadašnjih 70 kilometara, koliko je potrebno za put preko Kalne, Inova, Balta Berilovca, Janje i Crnog vrha, završetkom puta koji će se od regionalne saobraćajnice Pirot-Knjaževac odvajati kod Mirkovaca biće svega 20 kilometara, kao i dodatnih 18 od Sopotske petlje Pirot, tako da će biti ukupno 38 kilometara i svega 40 minuta od Koridora 10 do Krova Srbije.

Kurir/Pink