Fascinatna pojava zabeležena je 25. avgusta na nebu širom Srbije. Tada su mnogi pomislili da je u pitanju kometa ili meteor, ali istina je potpuno drugačija.

I u drugim delovima sveta bila je vildljiva ova pojava, odnosno užarena lopta kako pada sa neba.

Danas su iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" na instagram stranici objavili da je u pitanju pad zemljinog satelita.

- Starlink - 1196 jedan od satelita u niskoj zemljinoj orbiti, koji je krenuo da se spušta još u januaru prošle godine sa oko 550 kilometara iznad Zemljine površine. Usled pojačane aktivnosti Sunca, koja prati redovni 11-godišnji ciklus istog, došlo je do zagrevanja i širenje atmosfere, čime se zahvatilo LEO orbita. Pojavilo se povećano trenje između satelita i molekula gasova, što mu je smanjivalo brzinu i dovelo ga do pada i sagorevanja - saopštili su na svojoj stranici.

U početku se mislilo da je proleteo bolid, odnosno meteor većih razmera i izrazito većeg sjaja (kao vatrena kugla).

Ali ono što je naučnike zbunjivalo i nateralo na sumnju da nije kometa ili bolid, jer da se kretao veoma sporo jer je u atmosferu ušao pod oštrim uglom. Potom je u potpunosti sagoreo u atmosferi! Njegovu pojavu ponekad može pratiti i pucketanje usled sagorevanja, ali do toga nije došlo, što je još više unelo sumnju da je bolid.

Ipak, istina se ispostavila drugačijom.

Kurir.rs/Telegraf

Preneo: R.J.