Besplatne preventivne preglede u 200 zdravstvenih ustanova u Srbiji u prvih tri sata obavilo je ukupno 10.860 građana!

Prema podacima Ministarstva zdravljaodraslih je bilo 9.829 i 851 dete što je rekordan odziv. Ekipa Kurira posetila je UKC Srbije gde smo zatekli veliki broj građana koji se odazvao akciji. Lekari nam kažu da su zainteresovani građani red formirali već oko pola osam ujutru te da su zdravstveni radnici sa pregledima počeli i koji minut pre osam sati.

Prof. dr prim. Snežana Polovina, rukovodilac Poliklinike UKCS, kaže za Kurir da će građani na ovim preventivnim pregledima moći da urade više vrste analiza i pregleda.

- Radiće se analiza krvne slike, analiza šećera u krvi, EKG, ultrazvuk abdomena. Pregledaće ih pulmolog i po njegovoj indikaciji, ako to bude potrebno, uradiće se i rendgenski snimak pluća. Uradiće se u laboratorijskim analizama i tumosrki markeri i to opšti kao i tumorski marker karakterističan za karcinom debelog creva i pankreasa. U nekim ustanovama će moći da se urade i preventivni pregledi dece - navodi dr Polovina i naglašava:

dr-snezana-polovina-2.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

- Preventiva je od izuzetnog značaja. Da bismo na vreme postavili dijagnozu neke bolesti i to kod osoba koje nemaju nikakvu simptomatologiju, nemaju razloga da posete lekara upravo na preventivnim pregledima možemo da otkrijemo bolesti u njenom samom začetku što nam daje dovoljno vremena kako da uradimo kvalitetno i dobru dijagnostiku i da pravovremeno započnemo lečenje i sprečimo neki nepoželjni ishod.

Prema njenim rečima, u prvih sat vremena u ovu ustanovu na preglede je došlo više od 100 ljudi.

zoz-2039.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

- Za prva tri sata nekih 200 građana je upisano. Bilo je kod nekoliko građana uočeno da imaju problem na EKG-u, problem sa srčanim ritmom ili sa ishemijskom bolesti srca. Oni su upućeni ili odmah u Urgentni centar na dalju obradu ili im je preporučeno da se u što skorije vreme jave kardiologu. Takođe je na pulmološkim pregledima ovde ustanovljeno da postoje određeni problemi zbog kojih su pacijenti upućeni da se jave u antituberkulozni dispanzer. Nije bilo hitno urgentno stanje koje zahteva zbrinjavanje, ali u svakom slučaju otkriveni su problemi koji zahtevaju ubrzanu dalju dijagnostiku - rekla je dr Polovina i precizirala:

Zorana Jevtić Došli bez simptoma kod lekara, a otkrili im ove opasne bolesti: U prva tri sata pregledano više od 10.000 pacijenata širom Srbije

- Kod jednog pacijenta je primećeno da postoji poremećaj srčanog ritma. On je upućen da se javi odmah u Urgentni centar kod kardiologa zato što je to stanje koje dalje može da progredira u ozbiljnije maligne poremećaje ritma u smislu poremećaje koji mogu dovesti do srčanog zastoja. Kod jednog pacijenta su pronađene dishemične promene, srčani mišić ne dobija dovoljno kiseonika i zbog toga je upućen da se proveri da li je to trenutno akutno stanje ili hronični problem, a što se tiče pulmoloških nađene su pogoršane hronično opstruktivne bolesti pluća i sumnja na maligne tumore kod tri bolesnika. Podsetimo, peta akcija besplatnih preventivnih pregleda traje do 17 sati.