Nakon tri meseca veoma visokih temperatura sa zapada Evrope dolazi naoblačenje praćeno kišom i grmljavinom. U delovima Italije već padaju obilne kiše praćena grmljavinskim nevremenom, a ako je suditi prema radarskim slikama ista oluja zahvatiće i delove Hrvatske i Slovenije.

Kako pišu hrvatski mediji, DHMZ je izdao žuto upozorenje za veći deo Jadrana, dok je u unutrašnjosti Istre na snazi narančasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena. U noći na ponedeljak u Istri se očekuje obilna kiša s prolazno jakim udarima vetra, ali vreme bi se trebalo smiriti tokom ponedeljka.

Prema meteorološkim kartama, upravo u ponedeljak će taj olujni i kišni sistem stići do Srbije.

screenshot-20240908-183151.jpg
Vreme radar 
foto: Vreme radar

Prema procenama koje su iznesena na sajtu Vreme i radar, on će se u našoj zemlji zadržati sve do utorka popodne, donoseći dugo očekivane padavine i osveženje.

Vreme radar Nevreme pravi haos po Italiji, uskoro preko Hrvatske stiže i u Srbiju: Ovako će se kretati kišni oblak nad našom zemljom (FOTO)

Meteorolozi su ranije najavili da će početak sledeće sedmice doneti jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, jer će se preko Jadrana premeštati ciklon sa centralnog Mediterana. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode. Maksimalna temperatura biće u padu na prosečne vrednosti i kretaće se od 25 do 30 stepeni, u Beogradu do 27 stepeni.

I u ponedeljak biće vetrovito, u košavskom području uz jak jugoistočni vetar. Na jugu Banata očekuju se olujni udari košave. U utorak kišovito i svežije, ujutro sa obiljinim pljuskovima sa grmljavinom. Prema kraju dana sa severa razvedravanje.

Kurir.rs/Jutarnji list/Telegraf