Sa početkom nove školske godine, mnoga deca se suočavaju sa okrutnošću koju sa sobom nosi vršnjačko nasilje. Jedna od osnova koja u Srbiji donosi največu diskriminaciju su nacionalne manjine, a u Ripnju je upravo takva situacija privukla pažnju društva.

Naime, grupa roditelja u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" smatra da u odeljenju ima, kako kažu, previše dece romske nacionalnosti i zahtevaju da se deca preraspodele po drugim odeljenjima.

Kurir televizija Rođak deteta iz Ripnja se oglasio povodom diskiminacije na nacionalnoj osnovi

Roditelji romske dece kažu da se ovo ne dešava prvi put i da se radi o rasizmu i diskriminaciji, a rođak jednog od učenika oglasio se kako bi privukao pažnju na nejednakosti koje su svakodnevni život pripadnika nacionalnih manjina.

U emisiji "Puls Srbije" na ovu temu govorila je aktivistkinja Dženet Koko. Voditeljka Milica Marković prvo je istakla da romska deca često ni ne dobiju priliku da se školuju, a kada tu priliku dobiju nailaze na diskriminaciju.

Kurir televizija "Ima previše romske dece" Skandal u osnovnoj školi: Roditelji zahtevali izmene odeljenja, traži se akcija ministarstva

- Šta znači da ih je mnogo, čega se ti roditelji boje i kakve su to predrasude u 2024. godini? Direktor te škole je dobro reagovao time što je bio zatečen takvim komentarima. Moramo raditi na sprečavanju diskriminacije. Kada se setimo koliki je stres i uzbuđenje krenuti u školu, nadajmo se da to što su ta deca naišla na takvu situaciju prvih dana ne bude demotivišuće - rekla je Dženet Koko, dodajući da nadležni moraju saseći ovakvo ponašanje u korenu:

- Pravo rešenje je da roditelji ne odustaju, da nauče svoju decu da se izbore za svoje mesto. Školska uprava je ta koja treba da kaže da to nije u redu, i da naravno ministarstvo prosvete zaštiti te đake.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizia BESPLATNI UDŽBENICI ZA BEOGRAĐANE NISU DISKRIMINACIJA VEĆ PRILIKA! Poverenica: To pitanje boli, ali radimo na ravnopravnosti