Kupio sam frižider za 166.000 dinra u Kobelu u Beogradu prošle godine. Nakon godinu dana pukla je pregrada na unutrašnjim vratima. Pozvao sam ih da reklamiram, ali neljubazan prodavac je rekao da garancija ovo oštećenje ne pokriva. Zamolio sam da nabave novi deo koji ću platiti, ali drski radnici su me zavlačili dva meseca i na kraju sam deo kupio na drugom mestu i od drugog proizvođača.

Ovo je za Kurir ispričao revoltirani čitalac (ime poznato redakciji) žaleći se na neprofesionalizam i neljubaznost zaposlenih.

- Frižider marke "Liebherr" sam skupo platio i mislio sam da je kvalitetan uređaj koji će dugo trajati i dobro nas služiti. Međutim, posle godinu dana pukla je pregrada na vratima koja služi za držanje flaša, mleka, sokova i slično... Pozvao sam trgovca da reklamiram problem, ali javio mi se neljubazan i drzak prodavac koji je odmah poručio da garancija ne pokriva ovaj vid oštećenja. Iako mi je to bilo čudno, prihvatio sam stav i ljubazno od prodavca zatražio da poruče novi deo od proizvođača koji ću platiti samo da što pre zamenimo polomljen. Rekli su da će mi uskoro javiti odgovor, ali da tog dela nema dugo na tržištu, da ne mogu ništa da obećaju. Tu je počelo zavlačenje - priča nam čitalac.

Prošlo je nedelju dana, a iz Kobela se niko nije javio.

shutterstock-2003078045.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

- Pozvao sam ponovo da se informišem kada će novi deo stići. Tada mi se javila izuzetno drska, arogantna i neprijatna osoba koja jedva i da me saslušala, a onda je i bezobrazno rekla: "A šta vi mislite da ako sad zovete da će biti drugačije?" Bio sam besan, krenule su posle priče da ne znaju stanje dobavljača i da će mi javiti kada deo bude dostupan. Čekao sam... - kaže nam sagovornik i nastavlja:

- Od tada je prošlo dva meseca, a niko se iz Kobela nije javio. U međuvremenu sam kontaktirao drugu firmu i od njih sam dobio nov deo za tri dana preko brze pošte. Zamenio sam polomljeni, a sa Kobelom završio svaku saradnju jer su me bezobrazno zavlačili i lagali da sporni deo za frižider ne može da se nabavi - naglašava potrošač.

Kurir je juče uputio pitanja na mejl adresu firme Kobel dostupnu na sajtu, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore. Pozvali smo ih na fiksni telefon da potvrdimo slanje pitanja, javila nam se zaposlena koja nam je rekla da će ih preneti njenom nadležnom i da ćemo dobiti odgovor ukoliko oni smatraju da treba da odgovore. A onda povišenim tonom dodala: - Da li se žalbe potrošača rešavaju preko Kurira?

Pogledali smo i potrošačke recenzije Kobela na internetu u kojima se ljudi uglavnom žale na neljubaznost i neprofesionalizam osoblja.

shutterstock-1973708156.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

- Da može nula da se da mislim da bi opet bilo nedovoljno da se okarekteriše njihovo poslovanje. Neprofesionalno i neozbiljno. Ne javljaju se, danima ne odgovaraju na mejlove, u tri ili četiri navrata sam morao da im ponavljam gde se isporučuje. Zatim su lagano dali opremu drugoj firmi, iako je jasno naglašeno gde i kome se isporučuje. Ne znam zašto uopšte daju rokove kad ne postoji nikakva namera da ih ispoštuju. Opremu koja je plaćena u martu su poručili tek u julu. Sve ovo je još drastičnije kada uzmemo u obzir koje brendove zastupaju i kakve su cene. Čim ugrabim priliku pisaću svim brendovima da opišem poslovnost ove kvazi firme - navodi se u jednoj recenziji, dok u drugoj stoji:

Dejan Gavrilović

Za neljubaznost žaliti se menadžmentu

Dejan Gavrilović iz udruženja za zaštitu potrošača Efektiva rekao je za Kurir da potrošači koji se žale na neljubaznost radnika neke firme mogu da se žale menadžmentu ili da ostave negativne recenzije.

screenshot-5.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ukoliko se potrošač šest meseci od kupovine uređaja požali na robu važi pravilo da prodavac radi popravku ako se dokaže da je reklamacija osnovana. U konkretnom slučaju se ne radi o tehničkom kvaru nego fizičkom oštećenju što nije saobrazno kvalitetu jer kada prođe šest meseci teret dokazivanja oštećenja je na strani potrošača i dovoljno je da trgovac odbije i teret prebaci na potrošača koji mora da dokazuje oštećenje i tu kupac ostaje bespomoćan - rekao je Gavrilović.

- Proizvod naručen 19.10. Plaćena polovina cene na ime avansa. Rok isporuke četiri do šest nedelja. Evo nove godine i spremam ručak na rešou umesto na ploči koju sam naručio pre dva i po meseca. Bravo! Adekvatna ocena je nula.

Bonus video:

Kurir teleivizija PENZIONERI ŽRTVE PREVARA JER IH GAĐAJU TAMO GDE SU NAJOSETLJIVIJI! Psiholog: Manipulatori su edukovani za ubeđivanje