Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević sastala se danas sa ministrom za lokalnu samoupravu Republike Severne Makedonije Zlatkom Perinskim, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu. Istaknuta je obostrana opredeljenost daljem razvoju prijateljskih odnosa i bliske međuinstitucionalne saradnje dva ministarstva. Sagovornici su konstatovali da je bilateralna saradnja dve zemlje na visokom nivou, ali da postoji prostor za napredak u oblastima od zajedničkog interesa, pre svega u domenu reforme sistema lokalne samouprave i razvoja jedinica lokalne samouprave.

jelena-zaric-kovacevic-i-zlatko-perinski-1.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Na sastanku su razmenjena ključna iskustva o načinu organizovanja, uređenja i funkcionisanja sistema lokalne samouprave, a predstavljena su i najvažnija zakonodavna rešenja u ovoj oblasti.

Posebna tema sastanka bili su dominantni izazovi sa kojima se suočavaju gradovi i opštine u Republici Srbiji i Republici Severnoj Makedoniji, a bilo je reči i o sistemskim rešenjima koji se koriste u cilju njihovog prevazilaženja.

jelena-zaric-kovacevic-i-zlatko-perinski-7.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Ministarka Žarić Kovačević predstavila je resornom kolegi Program za razvoj sistema lokalne samouprave u Republici Srbiji do kraja 2025. godine, njegove opšte i posebne ciljeve, kao i ključne mere za ostvarivanje programskih ciljeva.

Osim što ministarstvo redovno izdvaja novac iz budžeta za infrastrukturne projekte na lokalu, ministarka Žarić Kovačević je istakla posvećenost ministarstva modernizaciji rada jedinica lokalne samouprave kroz uvođenje elektronske uprave i ePisarnice, a naglasila je i važnost jačanja kapaciteta zaposlenih službenika.

jelena-zaric-kovacevic-i-zlatko-perinski-5.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Makedonski ministar za lokalnu samoupravu Perinski prezentovao je ministarki Žarić Kovačević najznačajnije inicijative i projekte, a najavio je da će Vlada Republike Severne Makedonije da pomogne razvoj opština sa direktnom finansijskom pomoći u iznosu od 250 miliona evra za realizaciju infrastrukturnih projekata.

Tokom razgovora navedeno je da obe države podržavaju jedna drugu u procesu evrointegracija, a posebno je pohvaljen i ocenjen kao vrlo značajan finansijski sporazum za Program prekogranične saradnje između Srbije, Severne Makedonije i Evropske unije.

jelena-zaric-kovacevic-i-zlatko-perinski-6.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Ministarka Žarić Kovačević je istakla zainteresovanost da se nastavi saradnja na evropskom putu, a iskazala je i spremnost za razmenu svih dosadašnjih iskustava koja mogu biti od uzajamne koristi na putu reformi i jačanja kapaciteta opština i gradova. Regionalna saradnja je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije, izjavila je ministarka Žarić Kovačević, i dodala da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i potpuna orijentacija ka što intenzivnijoj partnerskoj saradnji u svim oblastima.