Institut za transfuziju krvi trenutno raspolaže jednoipodnevnim rezervama, koje se dodatno smanjuju iz dana u dan.

Zbog ovog alarmantnog podatka, Institut apeluje na sve građane da daju krv. Na Institutu se ovog jutra nalazi novinarka Kurira Ksenija Stojiljković koja je na ovu temu razgovarala sa MIrjanom Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

sequence-12.02-07-41-08.still004.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Institut za transfuziju krvi Srbije u ovom momentu raspolaže jednoipodnevnim rezervama krvi, a najviše nedostaju A i O pozitivne krvne grupe, ali i sve negativne krvne grupe. Bez obzira da li je toplo, hladno ili pada kiša, važno je da krvi ima dovoljno svakog dana, jer je ona upravo potrebna svakog dana za pacijente kojima je jedini lek. I zbog toga je važno da podsetimo sve naše građane, naravno koji mogu i ispunjavaju uslove, da dođu danas evo ovde u salu instituta do 19 časova, ili naš autobus koji se nalazi kod starog Merkatora na Novom Beogradu do 13 časova - rekla je Knežević.

A ko sve ispunjava uslove da donira krv?

kurir televizija DRASTIČNO SMANJENJE ZALIHA KRVI, RASPOLAŽE SE JEDNOIPODNEVNIM REZERVAMA! Knežević: Ove dve krvne grupe su u najvećem deficitu

- Svaka zdrava, odrasla osoba kojima između 18 i 65 godina starosti može biti dobar davalac krvi. Važno je da se osoba na dan davanja krvi oseća dobro, da ne pije nikakve lekove, da nije ni na kakvoj terapiji, da u poslednjih šest meseci nije bilo sečenja kože, ušivanja kože, tu se misli i na tetovažu i pirsing. Naravno, osobe ženskog pola ne smeju da budu u drugom stanju, da doje dete ili da su u toku menstrualnog ciklusa. Važno je da se naspavaju, da budu odmorni, da doručkuju ili ručaju, u zavisnosti od perioda dana kada dolaze. I svakako se ovde proverava zdravstveno stanje, odnosno proveri se nivo hemoglobina u krvi, prođe se kratak sistematski pregled. Tek, ukoliko je sve u redu, osobe prelaze na ove krevete iza nas što se vide i samo davanje traje sedam do osam minuta.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir TV SAMO TROJE LJUDI OD 100 DOBROVOLJNO DAJE KRV! Iz Instituta za transfuziju krvi apeluju uoči državnog vpraznika: NA REZERVI SMO