Vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji tema je o kojoj se priča skoro pune četiri godine, a predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će odluka biti donešena za najkasnije dve nedelje.

Vojni rok bi trajao najverovatnije 75 dana, a služili bi ga punoletni muškarci do 30 godina, ali se za služenje vojske sve češće dobrovoljno prijavljuju i žene. Da li žene treba da imaju obavezan vojni rok, pitali smo građane Sremske Mitrovice.

Večina odgovora svela se na to da iako ženama treba biti pružena prilika da vojsku dobrovoljno služe, ne misle da je dobra ideja da to za njih bude obavezno.

vojnirok.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Na ovu temu u emisiji "Puls Srbije" govorili su Veselin Šljivančanin, pukovnik u penziji, kao i profesor doktor Milan Petričković, profesor na Fakultetu političkih nauka.

- Srbija ima svoju veliku tradiciju kada je u pitanju vojska, što se treba vratiti. Mi se borimo da sve naše drage majke, sestre, supruge budu ravnopravne sa nama, a one su često mnogo hrabrije od nas i spremne na mnoge stvari koje mi ne možemo da uradimo. Smatram da nikada ne treba uvesti obavezan vojni rok za žene, ali na dobrovoljnoj bazi da - istakao je Šljivančanin.

Profesor Petričković istakao je da iako predispozicije postoje i ženama treba dati mogućnost učestvovanja, ključna je i kriza porodice koja se dešava u Srbiji:

Kurir televizija Pukovnik u penziji: Žene jesu za vojsku, ali im ovaj posao nikada ne bih dao da rade! Oštra polemika u studiju zbog vojnog roka

- Mislim da se o pojmu rodne ravnopravnosti često govori, ali u našoj kulturi postoji kult žene. Vodeći se narodnim predavanjima i našom tradicijom nailazio sam na aspekte kako se žena tumači kao majka, sestra, i žena kao ratnik. Psihološka i antropološka struktura žene čini ih sjajnim za ratovanje. Mislim da damama koje žele da učestvuju treba dati mogućnost i istovetne šanse sa muškim polom, ali ponovo postoji kriza srpske porodice.

- Ima dosta zadataka u vojsci za koje smatram da ženama ne bi priličle. Ne bih primio za poslove tenkova, artiljerija, haubice, iako je dosta toga automatizovano i dalje je teret veliki. One možda mogu sve to da izdrže, ali bilo bi naporno - rekao je Šljivančanin.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

kurir televizija "VOJNI ROK TREBA DA BUDE OBAVEZAN I TU NEMA DISKUSIJE!" Analitičari obrazlažu zašto je NEPHODNO da SVI građani Srbije služe vojsku