Sudeći po vremenu i prognozama izgleda da je letu došao kraj i to desetak dana pre kalendarskog završetka. Naravno biće još lepih dana, ali je trenutno najvažnije prilagoditi se promeni.

Konačno kiša i to dobra, u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji od 30 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno i više. Priroda je prosto vapila za padavinama. Zahlađenje ljudima uglavnom prija, mada se mnogi ipak žale da je promena suviše nagla.

Za samo jedan dan dnevne temperature pale su i do petnaestak stepeni. Sa oblacima i kišom naglo pada i vazdušni pritisak što je u kombinaciji sa povećanom vlagom u vazduhu uzročnik zdravstvenih tegoba naročito kod hroničnih bolesnika. Zato su u jagodinskom domu zdravlja čekaonice pune.

foto-petar-aleksic-2.jpg
Petar Aleksić 
foto: Petar Aleksić

"Vrućine su teško pale, svi smo se radovali ovom vremenu kad je pala kiša ali izgleda ni to nije dobro, varira pritisak teško se podnosi kad sam ovde znači da nešto nije u redu", kaže Sonja Radosavljević iz Jagodine.

Pretpostavlja se da čak trećina populacije na neki način reaguje na nagle promene vremena.

Ljudi se žale na glavobolje, promene raspoloženja, bolove u zglobovima, nesanicu, ali su prema zapažanjima lekara sada posebo ugroženi astmatičari.

"Posle nagle promene vremena je pojačan priliv pacijenata koji dolaze zbog akutnih respiratornih tegoba, kao i pojačan priliv hroničnih bolesnika koji boluju od povišenog krvnog pritiska, od astme, posebno to naglašavam zato što dosta asmatičarau poslednje vreme ima problem sa asmatičnim napadima naročito kad je promena vremenskih prilika", kaže dr Nataša Đorić, načelnica Službe opšte medicine u Jagodini.

Saveti lekara su standardni za nagle promene. Dozvolite telu da se prilagodi. Nije promišljeno uzimanje lekova na svoju ruku. Hronični bolesnici koji i pored redovne terapije, osete naglo pogoršanje zdravstvenog stanja valjalo bi da se obrate lekaru.

Kurir.rs/RTS