Nakon sušnog leta, septembar nam je doneo prvo zahlađenje. O svim posledicama koje za sobom ostavio veliki broj tropskih dana, ali i o vremenskim prilikama koje nam predstoje, za Kurir televiziju govorili su meteorolog Slobodan Sovilj i hidrolog Dejan Vladiković.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorava i izdaje saopštenja koja se tiču obilnijih pljuskova i grmljavina, a Sovilj je najavio i do kada će trajati ovo zahlađenje.

- Temperatura je danas značajno niža, maksimalna temperatura je u većini zemlje između 18 i 21 stepen, 25 i 26 stepeni samo na krajnjem severozapadu i zapadu Vojvodine, gde su padavine već prestale. Kiša će biti obilna u centralnoj i jugoistočnoj Srbiji gde je na snazi crveni, najviši stepen upozorenja, jer na tom području računamo na 30 do 60 litara kiše po m2, a na pojedinim lokalitetima jugoistočne Srbije pašće i do 100 litara kiše što je više od mesečnog proseka - rekao je Sovilj i dodao:

Kurir televizija U JEDNOM DANU ĆE PASTI VIŠE KIŠE OD MESEČNOG PROSEKA! Evo kakvo vreme nam septembar donosi: Na snazi najviši stepen upozorenja

- Sutra ujutru će padavine slabiti i prestati. Četvrtak će biti najlepši dan, pretežno sunčano sa temperatura između 26 i 30 stepeni u većem delu Srbije. Noć između četvrtka i petka donosi novo naoblačenje, a za vikend nastavak padavina sa maksimalnim temperaturama od 15, 16 i 17 stepeni. Najhladniji period trajaće od petka do utorka.

Zadružni savez Vojvodine traži proglašenje elementarne nepogode zbog suše koja je drastično smanjila prinose

Na konferenciji za novinare u petak iz Saveza su poručili da bez pomoći države, teško mogu nastaviti proizvodnju i jesenju setvu.

Na ovu temu za Kurir televiziju govorila je Jelena Nestorov Bizonj, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine:

- Naš zahtev je da se proglase elementarne nepogode, zatim da se sagleda šteta koja nije identična u svim regionima, čak ni svim opštinama u jednom regionu, da se donesu mere koje će omogućiti svima koji su pretrpeli štete da prežive ovu poljoprivrednu sezonu. Predlog se odnosi na dve najbitnije mere: oslobađanje poljoprivrednog sektora od svih obaveza za poreze, doprinose i takse za navodnjavanje, a druga mera je program kratkoročnih kredita.

Ona navodi i da je najveći gubitak doživela šećerna repa, gde je gubitak 70 do 80 posto, a da je situacija izuzetno loša i sa kukuruzom, sojom i suncokretom.

Jedna od najznačajnijih reka Srbije, Ibar, je prošle nedelje presušio na nekoliko mesta, a sada se situacija vraća kontroli. Hidrolog Dejan Vladiković je o sušnim periodima koji mogu biti sve češća pojava u našoj zemlji rekao sledeće:

- Padavine će značajno uticati na Ibar. Danas je skinuto upozorenje na niske proticaje koje je na snazi već pet nedelja. Ako pogledamo ostatak Evrope, očekujemo značajan porast vodostaja, jer su druge države dobile velike padavine.

On upozorava da su reke južno od Dunava i Save na najvećem udaru:

- Najugroženije reke su južno od Save i Dunava, dakle, Ibar, Kolubara, Jadar, Jablanica, Veternica, Vlasina... To su jako niski proticaji na nekim deonicama. Što se tiče rečnog transporta i vodosnabdevanja imamo velike gubitke. Gubici na raznim vodosistemima idu čak do 30%, što je nedopustivo.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija Velikih padavina nema ni na vidiku? Meteorolog Todorović za Kurir televiziju: Evo kada dolazi do prvog zahlađenja