Danas, pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika -Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Ovaj praznik nosi sa sobom snažnu simboliku i pravila posta, a vernici se pridržavaju strogih običaja koji uključuju izbegavanje konzumiranja hrane i pića crvene boje, kao i korišćenje noževa.

Više o duhovnom značaju i običajima vezanim za ovaj praznik, čuli smo od našeg sagovornika, đakona Ivice Čirovića.

- Usekovanje glave Jovana Krstitelja obeležava jedan tragičan događaj u istoriji hrišćanstva, koji je vezan za period kada je na vlasti bio Irod Antipa, sin Iroda Velikog - započinje Čirović.

366438-240911.01-52-44-08.still019.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Irod Antipa je, kao i njegov otac, bio tiranin ogrezao u greh, i to je dovelo do događaja koji danas obeležavamo. Na njegovom rođendanu, nakon što je njegova pastorka Salomija igrala pred gostima, on joj je obećao da će joj ispuniti bilo koju želju. Salomija, posavetovana od strane svoje majke Irodijade, zatražila je glavu Jovana Krstitelja, koji je bio zatvoren zbog toga što je javno kritikovao Iroda zbog nemoralne veze sa bratovljevom ženom.

Čirović dalje objašnjava:

- Irod, iako nerado, ispunio je obećanje i poslao dželata da Jovana pogubi. Njegova glava je doneta na tanjiru i predana Salomiji. Ovo je bio simbol nasilja nad pravdom i pravednošću, ali i opomena svim vernicima o snazi vere i pravednosti u trenucima iskušenja.

profimedia0070012218.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Đakon Čirović podseća da ovaj praznik nosi sa sobom poseban značaj kada je reč o postu i molitvi:

- Usekovanje je dan strogog posta, a ove godine je još značajnije jer je pao u sredu, što dodatno pojačava obavezu vernika da se uzdrže od svih mrsnih jela. U manastirima se upražnjava suhojedenije, dok je za vernike u parohijama važno da se posavetuju sa svojim sveštenikom o načinu posta.

Kurir televizija Zašto se obeležava Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja? Đakon za Kurir otkriva duhovni značaj praznika

On takođe naglašava važnost molitve na ovaj dan:

- Ovo je dan kada se vernici molitveno prisećaju stradanja Jovana Krstitelja, ali i mole za snagu da istraju u veri i pravdi, baš kao što je Jovan Krstitelj to činio, iako je znao da ga to može koštati života.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir TV KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN