Prema najnovijem izveštaju kompanije Kaspersky, broj jedinstvenih korisnika na meti sajber kriminalaca, koji koriste popularne dečje igre kao mamac, porastao je za 30 odsto u prvoj polovini 2024. godine.

Sajber kriminalci koriste popularnost ovih igara kako bi prevarili mlade gejmere, često nudeći lažne nagrade u zamenu za lične podatke. Istraživači naglašavaju važnost edukacije dece o upotrebi sigurnosnih rešenja za zaštitu u digitalnom okruženju.

sequence-03.01-12-03-07.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su Dimitrije Malešević, predsednik udruženja Zero Tenesitii i Ninom Marković, takođe gejmerka i influenserka.

- Iz mog ličnog primera, kada sam bila u srednjoj školi, bila sam na napadu vrste sajber kriminala "doksing", gde neko vaše lične podatke deli na internetu bez vaše dozvole, broj telefona, ime, prezime... Cilj je da vam napakoste, da vam bude neprijatno i dođete u stanje gde se ne osećate sigurno u svom domu. Konstantno sam dobijala pozive i morala da promenim broj telefona - otpočela je Nina priču o svom iskustvu sa internet kriminalom.

Kurir televizija Šta je to "doksing"? Žrtva sajber kriminala priznala: Nikada niste potpuno bezbezdni, nisam se osećala sigurno ni u svom domu

Malešević je priznao da je ženama internet bezbednost mnogo ugroženija u odnosu na mušarce.

- Žene su ugroženije i veća su meta "doksinga". Problem su i mikro transakcije, to je proces gde pravim novcem kupujete stvari u video-igricama, otključavate neke mogućnosti - rekao je on.

On je objasnio da pored normalnih transakcija za kupovinu opcija u video-igricama, kompanije su počele da koriste ponude sa ograničenim vremenskim rokom, što psihološki utiče na decu da zbog straha od propuštene prilike traže od roditelja novac za te kupovine.

sequence-03.01-18-36-21.still004.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Nina je istakla da na internetu nikada niste potpuno bezbedni:

- Jako je teško zaštiti se kao žena, morate da pazite sa kim ćete razgovarati na internetu, ali nikada ne možete potpuno da se zaštitite.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "SVE ŠTO SE KAČI NA MREŽU, OSTAVLJA TRAG KOJI SE KASNIJE ANALIZIRA" Stručnjak za sajber bezbednosti: Ovo je bila KLJUČNA stvar