Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević sastala se danas u sedištu Pčinjskog upravnog okruga u Gradu Vranju sa Nenadom Mitrovićem, v.d. direktora Službe Koordinacionog tela za jug Srbije, dr Slobodanom Milenkovićem, gradonačelnikom Vranja i predsednicima i predstavnicima opština sa okružnog područja, među kojima su bili Arber Pajaziti, predsednik opštine Bujanovac, Hidejete Hiseni, načelnik OU Preševo, Aleksandra Popović, predsednik opštine Surdulica, Nataša Manasijević, predsednik opštine Trgovište, Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han, Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad.

jelena-zaric-kovacevic-1.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Sastanku su prisustvovali i Milan Ilić, zamenik gradonačelnika Vranja, i Dragan Sentić, predsednik gradske opštine Vranjska banja, kao i državni sekretar u MDULS Đorđe Dabić.

jelena-zaric-kovacevic-4.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Na sastanku je razmatrano stanje na području upravnog okruga, ali i mere za poboljšanje statusa i daljeg razvoja lokalnih zajednica. Ministarka je objasnila da je sastanak u Pčinjskom upravnom okrugu samo jedan u nizu koje trenutno sprovodi, te da će obići sve upravne okruge u Srbiji, kako je i najavila u junu na sastanku sa načelnicima UO. Objasnila je da kampanja obilaska upravnih okruga koju Ministarstvo sprovodi podrazumeva izgradnju dobrih odnosa i približavanje potrebama lokalnih samouprava, te da za to ne postoji bolji način od rada na terenu.

jelena-zaric-kovacevic-2.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Dodala je da je u Pčinjskom okrugu Ministarstvo podržalo otvaranje jedinstvenih upravnih mesta u tri JLS: Vranju, Surdulici i Bosilegradu, te da je eParlament uveden u Skupštine opština Preševo, Bujanovac i Bosilegrad, a da je, između ostalog, prošle godine uloženo 12 miliona dinara u investiciono održavanje sportske balon hale u Surdulici.

jelena-zaric-kovacevic-6.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

Ministarka je podsetila i da je u pogledu principa dobre uprave, Vranje pre dve godine dobilo Godišnju nagradu za najbolju lokalnu samoupravu u oblasti odgovornosti i vladavine prava, dok je Bosilegrad poneo istu ovu titulu za prošlu godinu.

jelena-zaric-kovacevic-3.jpg
MDULS/Tamara Mladenović 
foto: MDULS/Tamara Mladenović

U Pčinjskom upravnom okrugu Ministarstvo trenutno sprovodi dva projekta. U Trgovištu se realizuje projekat vredan 20 miliona dinara koji podrazumeva rekonstrukciju javnog osvetljenja i zamene postojećih svetiljki sa led svetiljkima najnovije generacije, a u Bosilegradu se sprovodi prva faza projekta čiji je cilj uređenje centralnog dela ove opštine.