Renomirani grčki hirurg Marios Papudos dva dana je obučavao srpske lekare u Urgentnom centru UKCS da izvode laparoskopsku operaciju preponske kile na operacijama četvoro pacijenata, tako da će ubuduće naši hirurzi moći sami da izvode ovu čestu operaciju minimalno invazivnom procedurom, umesto klasičnom hirugijom. Oporavak pacijenata biće mnogo brži, a time i povratak uobičajenom životu, a mogućnost dobijanja postoperativnih infekcija znatno je smanjena jer se problem rešava kroz tri sitna reza, a ne ogromnim kao dosad.

Nemanja Nikolić KURIR NA LAPAROSKOPSKOJ OPERACIJI PREPONSKE KILE: Grk obučava srpske lekare, pacijent: Iz sale sam izašao pre 2 sata, SAD JE OVAKO

To je već dva sata nakon operacije i sam shvatio Slobodan Lazarević (41) iz Mladenovca, koji je bio prijatno iznenađen kada mu je rečeno da će operaciju desne preponske kile izvesti vrsni stručnjak, i to laparoskopski, te da će već sutradan biti kući. Reporteri Kurira prisustvovali su operaciji pod palicom dr Papudosa, koji je krajnje prijatan i sklon šali u svakom momentu. Opušteno, jer ovo je za dr Papudosa čista rutina nakon više od tri decenije rada, u rukama drži ručke instrumenata koje je ubacio kroz dva sitna reza na preponi. Problem rešava gledajući sve što se dešava unutra na monitoru povezanom s laparoskopom - mikrokamerom, koju je ubacio kroz treći maleni rez. Ubrzo kile više neće biti.

- Kila zapravo znači prazninu i defekt, a laparoskopskim zahvatom moramo pokriti tu rupu, tj. staviti mrežicu, kako je zovemo, da bismo rešili problem. I tokom ove minimalno invazivne tehnike pacijent mora biti u opštoj anesteziji. Oporavak je brz, u Grčkoj zbog problema s visokim troškovima bolničkog lečenja pacijenti uglavnom idu kući za nekoliko sati, ali svakako boravak u bolnici je kratak. Pacijent može da se vrati normalnom životu i redovnim aktivnostima čim oseti da je dobro, što je sve individualno - priča nam dr Papudos dok radi, ali i nakratko prekida razgovor s nama da bi kolegama iz Srbije objasnio nešto, jer ne samo da su ga gledali i slušali svi oni u operacionoj sali nego i četrdesetak njih posredstvom direktnog prenosa.

heml1916.jpg
Nemanja Nikolić 
Prof. dr Pavle Gregorićfoto: Nemanja Nikolić

Prof. dr Pavle Gregorić

Rešavamo obostrane kile i one koje se vraćaju

U sali je i prof. dr Pavle Gregorić, direktor Klinike za urgentnu hirurgiju UKCS, koji ističe da su u proteklih godinu dana na ovoj klinici uradili više od 1.200 laparoskopskih procedura, od čega je oko polovina bila operacija žučne kese.

- Skoro 90% ovde operisanih slepih creva rešili smo laparoskopski, ali radimo i laparoskopsku hirurgiju koja se smatra za naprednu - debelog creva i barijatrijsku, odnosno hirurgiju gojaznih. Sada, uz pomoć kolege Papudosa, koji ima veliko iskustvo, pokušavamo da određene preponske kile umesto klasičnom operacijom radimo laparoskopskom. Pogotovu kod pacijenata kojima se kila vratila nakon klasične operacije, kao i onih koji imaju obostrane kile - navodi prof. Gregorić i dodaje da je dr Papudosa dočekao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji im, kako kaže, daje snažnu podršku u svim planovima i koji je poput člana kolektiva UC jer je "praktično profesionalno odrastao u Urgentnom".

0870-doktor--dusan-micic-img20240911wa0005.jpg
Privatna Arhiva 
Doc. dr Dušan Micićfoto: Privatna Arhiva

Doc. dr Dušan Micić

Postavljeni dobri temelji

Doc. dr Micić navodi i da je izvođenje operacija pratilo četrdesetak lekara, što iz Urgentnog, što iz centara u unutrašnjosti Srbije.

- Zahvaljujući najsavremenijoj opremi u novom UKC Srbije i Urgentnom centru, operacije je bilo moguće pratiti u sali za sastanke uz direktan prenos iz sale. Svi su bili jako zadovoljni novim pokazanim procedurama dr Papudosa i nadamo se da ćemo nastaviti saradnju. Kolega iz Grčke je zainteresovan da nam prikaže još neke laparoskopske procedure kila, koje ćemo potom obavljati i u našoj zemlji - navodi dr Micić i dodaje:

- Ako je dobar temelj, onda je i kuća stabilna i ima prostora za rast. Sadašnji ministar, a onda direktor UC Zlatibor Lončar je evo već pre deceniju postavio temelje i odredio smernice kuda i kako ide srpska urgentna hirurgija u budućnost. Napravio je s kolektivom jasne ciljeve, koje smo ostvarili, i nastavićemo jer u edukacijama i napretku nema stajanja. Država je uložila ogroman novac u infrastrukturu i opremu, kadrovi su zanovljeni. Ostalo je zaista samo da opravdamo poverenje i ulaganje na dobrobit zdravlja našeg naroda.

I kao pacijent koji je operisao kilu, tako je i dr Papudos iz prve ruke iskusio benefite laparoskopske hirurgije.

- Bilo je to pred jedan Božić, u nedelju ujutru sam bio u bolnici prijatelja, stručnjaka za kilu. Operisan sam pod opštom anestezijom, otpušten istog dana, te sam po podne bio kod kuće, pa i u restoranu. A već u ponedeljak sam se vratio na posao i sve radio - sa osmehom će hirurg.

Dok sigurno rukuje instrumentima, na monitoru gledamo mrežicu, koju lagano pomoću dve hvataljke namešta i zatvara sporni otvor, a kolegama objašnjava kako je tačno treba postaviti. Sve radi sporije nego što bi inače, jer želi da lepo vide i čuju svaki detalj ove važne priče. A potom minijaturnom iglom nalik na udicu, koja na monitoru, kao i ostalo, izgleda ogromna, ušiva unutra. Vreme je i za odjavu iz lajva i pozdrav kolegama iz cele Srbije.

hemm1902.jpg
Nemanja Nikolić 
Dr Marios Papudosfoto: Nemanja Nikolić

Dr Marios Papudos

Bogato iskustvo

- Imao sam veliku sreću da mi je mentor, dok sam bio specijalizant, bio jedan od pionira u laparoskopskoj hirurgiji u Grčkoj, tako da je moja prva operacija kile bila još 1991. Radio je tzv. TEP (totally extraperitoneal - reparacija ingvinalne (preponske) kile metodom koja izbegava ulazak u abdomen, prim. nov.), a s vremenom i sve druge operacije laparoskopski. Imao sam sreće da sve to vidim na početku, to je istorija medicine. Od 2016. imam akreditaciju kao centar izvrsnosti u zahvatima kile, radimo mnogo kila, a na trening nam dolaze uglavnom kolege iz istočne Evrope - kaže dr Papudos, koji živi i radi u Atini.

- Kad god Dušan kaže da sam vam potreban, tu sam - priča doktor, čija je spona do Beograda hirurg doc. dr Dušan Micić, zamenik direktora Urgentnog centra.

- Dr Papudos je za ova dva dana operisao četiri pacijenta i četiri preponske kile. Laparoskopsku proceduru, koju nam je pokazao, moći ćemo samostalno da radimo, što je važno jer preponske kile uglavnom zbrinjavamo klasičnom, otvorenom operacijom, i to čak oko 700 njih godišnje u Urgentnom centru. Benefit laparoskopske operacije je znatno brži oporavak pacijenata, znatno ranije vraćanje redovnim obavezama, kraće ostajanje u bolnici i, posebno važno, manja mogućnost nastajanja postoperativnih infekcija. To su jako mali rezovi, od 0,5 ili jednog centimetara - objašnjava nam dr Micić i dodaje da su pacijenti operisani u utorak odmah sutradan otpušteni kući, a tako će biti i s Lazarevićem.

Grčkom hirurgu ostalo je samo ušivanje one tri rupice i dođe kraj! Sad može fotkanje s kolegama za uspomenu. A pacijent Lazarević, koji je bio u totalnoj anesteziji pod budnim okom prim. dr Nataše Petrović, ubrzo se i probudio, vidno raspoložen.

0810--slobodan-lazarevic--foto-kurir--02.jpg
Privatna Arhiva 
Slobodan Lazarevićfoto: Privatna Arhiva

- Kilu imam godinu i po dana, nije mi pravila tegobe tokom rada, ali kada se previše krećem, znalo je da bude baš neprijatno. Odlučio sam se na operaciju dok je kila još mala. Nisam ni znao da će da mi je odrade laparoskopski, veoma sam zadovoljan što će oporavak biti baš kratak. Iz sale sam izašao pre dva sata i sasvim se dobro osećam - kazuje Lazarević, koji zahvaljuje svim doktorima i sestrama.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Kurir televizija OSAM PACIJENTKINJA IZ KLADOVA SUMIRALE UTISKE OPERACIJA NA NAJSAVREMENIJI NAČIN! Stručnjak podučavao kolege iz istočne Srbije