Kako bi pomogao prikupljanje novca za izgradnju dečijeg i omladinskog kampa na ostrvu Krfu, loznički ultramaratonac Aleksandar Kikanović trčaće, od 29. septembra do 3. oktobra, maraton "U čast predaka, za budućnost potomaka", na ostrvu trajno upisanom u srpsku istoriju. Loznički istoričar Zoran Tošić, uključen u organizaciju događaja, kaže da će trčati u pet etapa i obići mesta gde je bilo svih sedam logora srpske vojske na Krfu 1916.godine.

Plan je da Kikanović startuje sa platoa Trga grčko-srpskog prijateljstva u centru Krfa, glavnog grada ostrva, i petodnevni maraton završi na placu gde će biti građen obrazovni kamp Svete Srbije u mestu Mesongi, pod maslinama gde su u vreme Velikog rata bili smešteni pripadnici Šumadijske divizije.

loznica--trci-na-krfu-u-cast-predaka--copy.jpg
Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

- Sve će biti snimljeno i dokumentovano. Kamp srpske omladine biće izgrađen na dva hektara u Mesongiju. Imaće od 100 do 150 kreveta, pomoćnih prostorija i sportskih igrališta, kao i malu crkvu za koju je već pronađeno mesto. Ideja je da budući kamp bude mesto gde će deca osim istorije, učiti grčki jezik i uspostavljati još bliže prijateljske veze između srpskog i grčkog naroda - objašnjava Tošić koji je preko društvenih mreža pozvao najpre svoje sugrađane, Lozničane, pa i sve ostale da kupovinu zemljišta za budući kamp pomognu dobrovoljnim prilozima, a akcija traje do 19. decembra.

"Sve će biti transparentno"

Prema njegovim rečima sve će biti transparento i on će u saradnji sa Pravoslavnim sportskim udruženjem "Sveta Srbija" periodično objavljivati izveštaje koliko je novca uplaćeno, a na kraju i kako je iskorišćen. Kako se navodi na portalu "Svete Srbije" za buduću "tvrđavu znanja", dečji i omladinski kampa na Krfu, dobili su podršku Kikanovića koji za humanitarne maratone ima blagoslov Manastira Hilandara.

- Sa velikom radošću spremam se za maraton na Krfu. Tih 150 kilometara, posebno što su podeljeni u pet etapa, nisu, što se mene tiče, neki veliki izazov, ali je cilj plemenit i velika mi je čast što ću dati mali doprinos izgradnji kampa na Krfu. Jedva čekam 26. septembar kada polazim za Krf, a tri dana kasnije počinje maraton i učiniću sve što mogu da pomognem. – kaže Kikanović za Kurir i poziva sugrađane, ali sve druge koji to žele, i mogu, da pomognu akciju.

loznica--porska-za-tvrdjavu-znanja-na-krfu--copy.jpg
Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

Pre 108 godina, u januaru 1916. godine, grčko ostrvo Krf bilo je mesto oporavka za oko 150.000 srpskih vojnika. Oni su odatle, posle višemesečnog lečenja i oporavka od bolesti i iscrpljenosti, odlazili na Solunski front, da bi posle njegovog proboja 15. septembra dve godine kasnije krenuli u oslobađanje Srbije.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir TV TRKA "JA TO MOGU" OKUPILA 1.500 ŽENA NA ADI! Kompanija dm drogerie markt i Beogradski maraton napravile akciju za pamćenje