U organizaciji 63. padobranske brigade, trenutno je u toku realizacija kursa veranja gorske službe spasavanja u letnjim uslovima, koji pohađaju pripadnici Vojske Srbije i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Cilj obuke na ovom specijalizovanom kursu jeste praktično i metodičko osposobljavanje polaznika za samostalno izvođenje obuka iz veranja, kao i za realizaciju složenih zadataka spasavanja i evakuacije u planinskim uslovima.

3-1726064195.jpg
Ministarstvo Odbrane Srbije 
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije
2-1726064194.jpg
Ministarstvo Odbrane Srbije 
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Program obuke obuhvata kako teorijski deo, tokom kojeg se polaznici upoznaju sa tehnikama i taktikama kretanja po nepristupačnim terenima, tako i intenzivan praktičan rad u realnim uslovima, kada ih očekuje kretanje u teško prohodnom planinskom okruženju, veranje po strmim liticama i spasavanje i evakuacija ugroženih osoba. Za potrebe obuke za evakuaciju povređenih sa nepristupačnih planinskih terena angažuju se i helikopteri Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

6-1726064195.jpg
Ministarstvo Odbrane Srbije 
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije
5-1726064195.jpg
Ministarstvo Odbrane Srbije 
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

U obuci se koristi najsavremenija oprema za veranje, planinarenje i spasavanje, kojom su opremljene specijalne jedinice Vojske Srbije, što polaznicima omogućava da unaprede svoje tehničke veštine i steknu iskustvo u primeni najnovijih tehnologija u oblasti traganja i spasavanja. Oni koji sa uspehom savladaju program usavršavanja dobiće sertifikate koji im omogućavaju da samostalno izvode obuku iz oblasti veranja i gorske službe spasavanja u svojim jedinicama, a realizacijom ove obuke unapređuju se i sposobnosti borbenih timova da efikasno odgovore na vanredne situacije u realnim uslovima.

Kurir.rs

Bonus video:

Gorska služba spasavnje GORSKA SLUŽBA PRONAŠLA POVREĐENOG MOTOCIKLISTU: Spuštaju ga niz Staru planinu kroz nepristupačne delove (VIDEO)