U poslednje vreme svedoci smo sve češćih izveštaja o pokušajima unošenja zabranjenih predmeta u zatvore, a najnoviji slučaj iz Okružnog zatvora u Beogradu ponovo je uzdrmao javnost.

Kristijan T., komandir u Okružnom zatvoru, optužen je za pokušaj unošenja tri mobilna telefona pritvoreniku. Ovaj slučaj izazvao je niz reakcija, a bivši čuvar iz Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj skeli, Zvonko Tomašević, otkrio je u jutarnjem programu Kurir televizije da ovakvi događaji nisu retkost u srpskim zatvorima.

Na pitanje koliko su česti ovakvi slučajevi, Tomašević nije ostavio dilemu:

- Prilično su česti, naročito u pritvorskim jedinicama poput Okružnog zatvora u Beogradu i Novom Sadu. Nije ovo izuzetak, bilo ih je i ranije, ali problem je što retko ko odgovara za to. Samo u jednom slučaju, kolega je osuđen na godinu dana zatvora zbog unošenja telefona, ali to je izuzetno blaga kazna.

366438-240912.01-41-06-17.still021.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Tomašević je naglasio da unošenje telefona u zatvor može imati opasne posledice, jer se njima mogu naručivati ozbiljna krivična dela, uključujući i organizaciju kriminalnih aktivnosti.

Ističući ozbiljnost problema, Tomašević je rekao:

- Unošenje telefona je isto kao da pritvoreniku date oružje. Tim putem se mogu naručivati ubistva i voditi kriminalne organizacije. Sankcije moraju biti mnogo oštrije, jer trenutna kaznena politika ne deluje kao adekvatna prepreka.

Na pitanje o sistemu kontrole u zatvorima, bivši čuvar je objasnio da, iako postoje mere bezbednosti, nije nemoguće uneti zabranjene predmete.

- Kontrola prilikom ulaska u zatvor je jaka, ali zaposleni - ne samo čuvari već i drugi koji dolaze u kontakt sa pritvorenicima - mogu uneti nešto. Postoji bezbroj načina da se unese zabranjeni predmet. Čak i kada je kontrola stroga, moguće je da prođe nešto neopaženo - rekao je Tomašević, dodajući da samo oštrije kazne mogu sprečiti takvo ponašanje.

centralni-zatvor-2.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

Jedan od najneobičnijih slučajeva o kojem je govorio je bio pokušaj unošenja telefona skrivenog u bateriji.

- Ljudi se dovijaju na razne načine. Telefon može biti sakriven u bateriji za televizor, konzervi, pa čak i u hrani poput džema ili Coca-Cole. Bilo je i slučajeva pokušaja unošenja oružja i drugih zabranjenih predmeta na najkreativnije načine - rekao je Tomašević, potvrđujući da su ovakvi pokušaji učestali.

Iako zatvori poput Okružnog u Beogradu važe za jedne od najstrožih, Tomašević je objasnio da je čak i iz tih ustanova moguće pobeći uz pomoć iznutra.

- Arhitektonski je gotovo nemoguće pobeći iz zatvora poput Okružnog, osim ako nema pomoći iznutra.Pritvorenici često idu na suđenja, kod lekara ili na druge odlaske, što stvara prilike za pokušaje bekstva. Porodice, advokati i drugi posetioci takođe pokušavaju da unesu zabranjene predmete - istakao je Tomašević.

Kurir televizija Da li je moguće pobeći iz Centralnog zatvora? Bivši čuvar za Kurir otkriva šok detalje: Ovaj način stvara priliku za bekstvo

Na kraju razgovora, Tomašević je apelovao na potrebu za jačanjem kontrolnih mehanizama i povećanjem kazni za one koji zloupotrebljavaju svoje položaje u zatvorima.

- Kontrola mora biti još stroža, a kazne za pokušaje unošenja zabranjenih predmeta značajno oštrije. Samo tako možemo sprečiti ovakve događaje i obezbediti bezbednost kako u zatvorima, tako i van njih zaključio je Tomašević.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

kurir televizija "U BUDUĆNOSTI NEĆE BITI VOJNIH PILOTA!" Pukovnik u penziji ukazao na novu ratnu doktrinu SAD: Ovo je poslednji avion sa posadom