U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije u Kruševcu u toku je međunarodni kurs detekcije i identifikacije toksičnih hemikalija koji pohađaju pripadnici stranih oružanih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Polaznici kursa iz Bosne i Hercegovine, Grčke, Egipta, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore će tokom boravka u našem centru proširiti znanja o karakteristikama toksičnih hemikalija i toksičnih industrijskih hemikalija i postupcima pružanja prve pomoći kod trovanja.

Ministarstvo Odbrane Svetsko priznanje za centar ABHO u Kruševcu: Međunarodni kurs detekcije i identifikacije toksičnih hemikalija

U odnosu na fizičko-hemijske karakteristike hemikalija, obučiće se i za detekciju i identifikaciju kontaminiranih materijala i upotrebu uređaja za njihovo otkrivanje. Težište je na realizaciji toksikoloških analiza vode, soli teških metala i hemijski kontaminiranih uzoraka uz upotrebu laborotorije za detekciju i identifikaciju otrovnih hemijskih supstanci. Obuku izvode sertifikovani instruktori iz Centra ABHO, a koriste se uređaji i oprema na upotrebi u Vojsci Srbije.

Veliko interesovanje stranih oružanih snaga za upućivanje svog osoblja na usavršavanje u Centru ABHO potvrda je kvaliteta obuke i stručnosti instruktorskog kadra u Vojsci Srbije u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane, a realizacija međunarodnih kurseva učvršćuje status ove jedinice kao regionalnog i partnerskog centra za obrazovanje i obuku.