Povodom završetka integrisanih i osnovnih studija, juče su uručene diplome kadetima 144. i 145. klase Vojne akademije i 10. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije i dodeljene nagrade najboljima u rangu.

Čestitajući kadetima na uspešno završenom prvom koraku u karijernom razvoju, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović budućim najmlađim oficirima Vojske Srbije poručio je da se predstojećom svečanošću povodom promocije najmlađih oficira na najbolji način simboliše jedinstvo našeg naroda i vojske.

ban-0037-1726144219.jpg
Ministarstvo Odbrane 
foto: Ministarstvo odbrane

- Naš narod je navikao da u vreme najvećih izazova i kriza oslonac traži u svojoj vojsci, mnoge oči uprte su u vojnika, a njegov stav uliva narodu snagu da istraje u svakoj borbi. Ugled vojske izgrađivale su mnoge generacije pre nas, a naša je dužnost da ukazano poverenje čuvamo, očuvamo i unapredimo. Pripadnici Vojske Srbije kao stub bezbednosti društva u obavezi su da odgovore na svaki izazov bez obzira na rizik. Vojska Srbije ima snagu, kapacitet, najbolju organizaciju, odvažne i hrabre ljude koji sebe neće štedeti zarad višeg cilja – rekao je general Mojsilović, naglašavajući da će se u danima pred nama videti ono što Vojska Srbije danas jeste savremena, organizovana i pouzdana vojna sila.

ban-0067-1726144219.jpg
Ministarstvo Odbrane 
foto: Ministarstvo odbrane

On je ukazao na svetsku geopolitičku situaciju i rekao da se pred njima nalaze mnogi izazovi pred kojima budući oficiri moraju istrajati u odbrani svoje otadžbine i zaštiti svog naroda.

- Momenat u kome živimo, jednako kao što je i od mene, 1991. godine zahtevao, zahtevaće i od vas hrabrost, čvrstinu, odanost, patriotizam i nepokolebljivost u zaštiti nacionalnih interesa i ciljeva naše otadžbine. Očuvanje bezbednosti Republike Srbije u sadašnjem geopolitičkom okruženju nije i neće biti lako, molim vas glavu gore i ponosno napred, nema odustajanja, nema predaje – rekao je general Mojsilović.

Najbolji kadeti 144. i 145. klase Vojne akademije su - Lazar Tadić, prvi u rangu u vidu Kopnene Vojske, Sara Nikolić, prva u rangu u vidu Ratnog Vazduhoplovstva i PVO i Nikola Vasić, prvi u rangu u službama, dok je najbolji kadet Medicinskog fakulteta VMA Aleksandra Stajić.

ban-9906-1726144219.jpg
Ministarstvo Odbrane 
foto: Ministarstvo odbrane

Na jučerašnjoj svečanosti načelnik Generalštaba general Mojsilović uručio je nagrade kadetima za najbolji završni rad. Za najbolji završni rad na polju društveno-humanističkih nauka proglašen je rad kadeta Marije Matović, u okviru polja tehničko-tehnoloških i prirodno–matematičkih nauka najbolji je rad kadeta Borka Đakovića, dok je najbolji rad u 10. klasi Medicinskog fakulteta VMA rad kadeta Tamare Stanić.

Načelnik Vojne akademije pukovnik vanredni profesor doktor Srđan Blagojević uručio je diplome kadetima Vojne akademije, dok je diplome kadetima Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije uručila dekan profesor dr Sonja Marjanović.

Zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protvvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije brigadni general Brane Krnjajić uručio je letačke značke kadetima 144. klase studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo.

Tradicionalno, nagrada „Profesor Stevan Šefer“ dodeljuje se najuspešnijem kadetu Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije. Najboljem kadetu 10. klase Medicinskog fakulteta VMA, Aleksandri Stajić, nagradu je uručila Slobodanka Rakić Šefer.

Godinu za godinom, Fondacija „Potporučnik Borko Nikitović“ dodeljuje istoimenu nagradu najuspešnijem kadetu roda pešadije Vojne akademije, koju je ove godine majka poginulog gardijskog potporučnika, Zora Nikitović, uručila kadetu Lazaru Tadiću – najuspešnijem na modulu Pešadija Kopnena Vojska. Zora Nikitović je u emotivnom obraćanju prilikom uručivanja nagrade čestitala kadetima na zaokruženom poglavlju u životu i poželela im uspeh u daljoj karijeri.

ban-9661-1726143545-1726149029.jpg
Ministarstvo Odbrane 
foto: Ministarstvo odbrane

Svečanosti su prisustvovali i rektor Univerziteta odbrane brigadni general profesor dr Boban Đorović, pripadnici Univerziteta odbrane, starešine, profesori i kadeti Vojne akademije.