U Srbiji se danas očekuje naoblačenje i osetno zahlađenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Skretanje vetra na umeren zapadni i severozapadni, tokom jutra u Bačkoj, Sremu, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, a posle podne i u ostalim delovima zemlje.

screenshot-20240913-070902.jpg
Printscreen/RHMZ 
foto: Printscreen/RHMZ

Jutarnja temperatura od 14 stepeni do 19, a dnevna od 13 na severozapadu i zapadu do 25 na jugoistoku i istoku zemlje.

U Beogradu naoblačenje i osetno zahlađenje, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, uz skretanje vetra na umeren zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura oko 19 stepeni, tokom dana u padu na 15, a uveče i na 11 stepeni.

Kiša i temperatura u padu

"Naoblačenje s kišom i lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom, koje će od jutra zahvatiti Bačku, Srem, zapadnu i jugozapadnu Srbiju pre podne i sredinom dana će se brzo premeštati dalјe na istok.

Posle podne se očekuju i sunčani periodi, naročito u centralnoj i južnoj Srbiji, ali će se zadržati nestabilno uz pojavu lokalnih plјuskova sa grmlјavinom. Vetar umeren i jak, u prvom delu dana u većem delu zemlјe (osim na severozapadu) južnih smerova, a zatim će biti u skretanju na zapadni i severozapadni pravac i ostaće pojačan.

U severozapadnom delu Srbije maksimalna temperatura se očekuje ujutro, od 15 do 20, a tokom dana će biti u kontinuiranom padu. U ostalim krajevima najviše vrednosti od 22 do 27 stepeni, a pad temperature uslediće uveče i tokom noći, kada će ponovo početi da pada kiša u svim krajevima", najavio je RHMZ.

screenshot-20240913-070853.jpg
Printscreen/RHMZ 
foto: Printscreen/RHMZ

Hladan vikend sa kišom

"Hladno vreme s kišom zadržaće se za vikend i u ponedelјak, a maksimalne temperature biće od 11 do 18 stepeni. Intenzivnija kiša očekuje se od subote uveče prvo u Vojvodini, a u nedelјu zatim i u centralnim krajevima Srbije.

Duvaće umeren i jak zapadni i severozapadni vetar, u nedelјu u Vojvodini i sa udarima olujne jačine. Količina padavina na severu zemlјe iznosiće od 20 do 40 mm za 24 h. Od utorka postepeni manji porast dnevnih temperatura.

Upaljen meteo alarm

screenshot-20240913-070912.jpg
Printscreen/RHMZ 
foto: Printscreen/RHMZ

U celoj Srbiji danas je na snazi žuti meteo alarm zbog kiše i grmljavine, dok je ovo upozorenje u Bačkoj, Banatu i Sremu upaljeno zbog jakog vetra. Žuti meteo alarm znači da vreme može biti potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Bonus video:

Kurir televizija HLADNI TALAS ILI SAMO PRIVREMENO OSVEŽENJE? Meteorolog otkriva šta nas čeka narednih dana: OPREZ – STIŽU PLJUSKOVI I GRAD