Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na velike količine padavina, jak i olujni vetar.

"Sutra uveče i u toku noći ka nedelјi, kao i u nedelјu na području Vojvodine, Mačve, Šumadije, kao i na teritoriji Beograda očekuje se veća količina padavina, od 20 do 40 mm za period od 24 -36 h, a na području Braničevskog okruga, lokalno i preko 40 mm.

U subotu krajem krajem dana i u toku noći ka nedelјi na području Vojvodine i zapadne Srbije duvaće jak severozapadni vetar, koji će u nedelјu imati udare olujne jačine.

screenshot-20240913-123610.jpg
Printscreen/RHMZ 
foto: Printscreen/RHMZ

Upozorenje za Beograd

Sutra uveče i u toku noći ka nedelјi, kao i u nedelјu teritoriji Beograda očekuje se veća količina padavina, od 20 do 40 mm za period od 24 -36 h.

Hladno za vikend

"Hladno vreme s kišom zadržaće se za vikend i u ponedelјak, a maksimalne temperature biće od 11 do 18 stepeni. Intenzivnija kiša očekuje se od subote uveče prvo u Vojvodini, a u nedelјu zatim i u centralnim krajevima Srbije. Duvaće umeren i jak zapadni i severozapadni vetar, u nedelјu u Vojvodini i sa udarima olujne jačine. Količina padavina na severu zemlјe iznosiće od 20 do 40 mm za 24 h. Od utorka postepeni manji porast dnevnih temperatura", najavio je ranije RHMZ.

Upaljen meteo alarm

screenshot-20240913-124512.jpg
Printscreen/RHMZ 
foto: Printscreen/RHMZ

U celoj Srbiji danas i sutra je na snazi žuti meteo alarm zbog kiše i grmljavine, dok se u nedelju pali i narandžasti alarm. U Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, Šumadiji, Pomoravlju i zapadnoj Srbiji biće u nedelju na snazi narandžasti meteo alarm zbog kiše. Ovo upozorenje znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe..

Nevreme u komšiluku

U glavnom gradu Hrvatske je do jutros palo oko 50 litara kiše po kvadratnom metru, a širom hrvatske zabeleženo je obilno nevreme sa velikom količinom padavina.

Zbog velikih količina padavina jutros se Sava u Zagrebu izlila iz korita.

Detaljnije na linku ispod:

Evropa se sprema za najgore

Cela Evropa je na udaru. Upozorenje na nevreme na snazi je i u srpskom komšiluku.

Kako je ranije najavljeno, Hrvatsku je zahvatila ogromna promena vremena. Grmljavinsko nevreme, jak vetar, obilna kiša i pijavice stvarali su probleme po celoj zemlji.

Kako tvrde češki i poljski meteorolozi, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi da padne do 400 litara kiše po metru kvadratnom u iduća četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Detaljnije na linku ispod: