Pokušaj ispitivanja i istraživanja serpentinita kao tehničko-građevinskog kamena u okolini Trstenika 30. avgusta zaustavila je grupa meštana. Potom je i Opština Trstenik zabranila ispitivanja i protiv je iskopavanja kamena iako lokalna firma "NLT Krasić d.o.o." ima rešenje Ministarstva rudarstva i energetike.

Ilustracijafoto: Shutterstock

Predsednik Narodnog pokreta i poslanik Miroslav Aleksić pohvalio se na svom nalogu na mreži Iks da su "građani Trstenika zaustavili mašine koje su krenule da vrše istražne radnje na području naseljenih mesta Veluće-Bučje".

- To je lokalitet gde su pre deset godina imali nameru da otvore rudnik nikla i zlata. Sprečili smo tada, sprečićemo i sada - napisao je Aleksić.

Na to je reagovala predsednica Narodne skupštineAna Brnabić na istoj društvenoj mreži:

- Samo da ljudi znaju - pohvalili su se time što su zaustavili istraživanje za tehničko-građevinski kamen, i to lokalnoj kompaniji iz Trstenika, njihovim komšijama, lokalnom privredniku! Nikakve veze ni sa niklom ni sa zlatom.Pa bravo! Rekla sam sto puta, ponoviću - ako se ova histerija nastavi i ako ovakvi politikanti pobede, Srbija će stati u mestu - ne da nećemo imati auto-puteve, nego nećemo više moći da gradimo ni lokalne puteve, a bogami ni zgrade, a naše tehničke fakultete i škole možemo taman odmah da zatvorimo. Realno da se vratimo na kuće od blata - napisala je Brnabićeva.

Ana Brnabićfoto: Printscreen/RTS

Advokat firme Branislav Mitić kaže za Kurir da su se u maju prošle godine obratili Sektoru za geologiju i rudarska istraživanja za rešenje kojim se odobrava saglasnost za istraživanje i ispitivanje serpentinita kao tehničko-građevinskog kamena s tačnim koordinatama na istražnom području.

Rešenje Ministarstva rudarstva i energetike foto: Printscreen

- Dobili smo odgovor da bi istraživanje serpentinita i platinaste grupe metala imalo negativan uticaj na sredinu. Obratili smo se onda s dodatnim zahtevom u kom smo zahtevali istraživanje isključivo serpentinita i dobili smo izmene i dopune u kojima je rečeno da takvo ispitivanje neće imati negativan uticaj. Vođeni odlukom, predali smo zahtev Ministarstvu rudarstva i energetike, koje se čekalo nešto više od godinu dana. Dobili smo rešenje kojim je dozvoljeno istraživanje i ispitivanje serpentinita - objašnjava Mitić i dodaje:

Opština bez odgovora

Ministarstvo potvrđuje da firma ima rešenje

Iz Ministarstva rudarstva i energetike potvrdili su za Kurir da trstenička firma ima njihovu dozvolu za istraživanje i iskopavanje serpentinita, ali da za dešavanja na lokalu nisu nadležni.

Opština Trstenik je mesec i po dana pre blokade dobila potrebna dokumentafoto: Printscreen

Kurir je uputio pitanja i Opštini Trstenik, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore. Pokušali smo da razgovaramo i s predsednicom opštine Milenom Turk, poslali smo joj i poruku, ali odgovor nismo dobili.

- Kad je trebalo da krenu pripremni radovi 30. avgusta, digla se grupa meštana i nisu dozvolili da mašine prođu. To su uradili zbog dezinformacije da će se tu otvoriti rudnik zlata i nikla. Iza svega očigledno postoji politička pozadina opozicionih lidera, jer je pre deset godina u tim krajevima trebalo da bude vađenje nikla i to tada nisu dozvolili jer bi imalo negativan uticaj. Pod tom pretpostavkom sad su uradili isto.

Ilustracijafoto: Shutterstock

Advokat tvrdi i da firma ima svu potrebnu dokumentaciju i rešenje nadležnog ministarstva.

- Kad bi krenulo iskopavanje i kad bi se pronašlo nešto što nije serpentinit - to za nas nikakvu korisnu funkciju ne bi imalo jer mi za to nismo podnosili zahtev. Opština Trstenik se odjednom uključila proglasom protiv iskopavanja kamena iako je mesec i po dana pre stiglo rešenje, a godinu dana ranije bili su upoznati s namerom - ističe advokat:

Printscreen 0603.jpg

- Lokalna samouprava je htela da bude jača i bitnija od ministarstva. Poslali smo opomenu pred utuženje radi naknade štete. Direktor firme konstantno ima bojazan za sopstvenu sigurnost, jer na društvenim mrežama kruže prozivke na račun dezinformacija i izmišljotina.