Povodom jubileja, 35 godina rada Dečijeg odeljenja u okviru Specijalne bolnice "Banja Koviljača" juče je, u prisustvu velikog broja zvanica, održana svečana akademija u Kur-salonu i ozvaničen završetak kompletne rekonstrukcije dečjeg terapeutskog bazena. Dečje odeljenje osnovano je 1989, prvo je takve vrste u bivšoj Jugoslaviji, a danas raspolaže sa sto postelja i tu se uz postizanje odličnih rezultata deca leče od mnogih stanja i oboljenja.

Prema rečima direktora ustanove dr Aleksandra Jokića sredstvima bolnice i uz pomoć Ministarstva zdravlja 2016. su rekonstruisane sve sobe na Dečjem odeljenju, a onda i sve terapijske prostorije tako da je ostalo još da se obnovi terapijski bazen, što je sada urađeno tako da najmlađi pacijenti imaju najbolje uslove.

banja-koviljaca--jokic-na-akademiji-u-kursalonu.jpg
Kurir/T.I. 
foto: Kurir/T.I.

- Otvaranjem rekonstruisanog bazena posle 45 godina otkako je urađen, a poslednjih 35 ga deca koriste za terapije, podigi smo nivo usluga, ne samo što smo stvorili bolje uslove za naše najmlađe pacijente i njihove roditelje nego i za zaposlene. Kompletna rekonstrukcija bazena koštala je oko sto miliona dinara, Ministarstvo zdravlja je izdvojilo 87, a 13 naša bolnica. Krećemo u internacionalizaciju poslovanja, imamo ugovor sa austrijskim penzionim osiguranjem i u oktobru kreće edukacija naših zaposlenih, a početkom godine potpisali smo sporazum sa kolegama iz Rumunije i u novembru će njihovi lekari iz sanatorijuma koji radi 125 godina, posetiti naše Dečje odeljenje. Planiramo da nabavimo najmoderniju opremu i hoćemo da se merimo sa najboljim centrima u najrazvijenijim zemljama Evrope – kazao je dr Jokić.

banja-koviljaca--goran-stamenkovic.jpg
Kurir/T.I. 
foto: Kurir/T.I.

Svečanosti je prisustvovao dr Goran Stamenković, savetnik ministra zdravlja, koji kaže da je završetkom bazena podignut nivo kvaliteta za pacijente koji će sada dobiti još bolje uslove za kompletiranje terapijskih procedura.

- Banja Koviljača i Specijalna bolnica pokazuju izuzetne rezultate, podignuta je visoko letvica za ostale banje i sve ostale specijalne bolnice u Srbiji. Ovo daje i posebnu obavezu državi i Ministarstvu zdravlja da prati ovako nešto. Ovo je primer nove Srbije i nove ere u njenom razvoju kome stremimo – izjavio je on.

banja-koviljaca--bozana-markovic.jpg
Kurir/T.I. 
foto: Kurir/T.I.

Načelnica Dečjeg odeljenja dr Božana Marković, subspecijalista dečje fizijatrije, kaže da godišnje leče oko 2.200 pacijenata, ambulantno i stacionarno, a za 35 godina su imali više od 77.000 dečaka i devojčica.

- Lečimo razne anomalije, deformitere kičmenog stuba, ruku i nogu, stanja posle povrede, lakše oblike cerebralne paralize, neuro-mišićna i reumatska oboljenja, mnoga stanja i imamo odlične rezultate. Od 2017. radimo u dve smene i jedina smo ustanova u Srbiji i okruženju koja ima takvo odeljenje. Sada imamo 54 dece stacionarno i 53 ambulantno, sva su ovde preko Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, tako da su svi naši kapaciteti puni. Dečje odeljenje ima najbolje uslove, najlepše je u ovoj bolnici i tu se ulaže najviše – kazala je ona.

banja-koviljaca--ulozeno-sto-miliona-dinara.jpg
Kurir/T.I. 
foto: Kurir/T.I.

Kako je rečeno, prioriteti ustanove su da se obezbede najbolji mogući uslovi za oporavak dece i na tome se neprekidno radi.