U Sremskoj Mitrovici danas je održan nesvakidašnji fudbalski turnir, koji je okupio ekipe sadašnjih i bivših osuđenika iz više evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Holandiju, Norvešku, Veliku Britaniju i Irsku.

unnamed-5.jpg
Kurir/D.Š. 
foto: Kurir/D.Š.

Turnir je deo međunarodnog projekta „Football Works“, koji se realizuje u okviru ERASMUS programa Evropske unije, sa ciljem resocijalizacije osuđenika putem sporta. U fokusu je pružanje podrške bivšim zatvorenicima kako bi se lakše integrisali u društvo nakon odsluženja kazne.

unnamed.jpg
Kurir/D.Š. 
foto: Kurir/D.Š.

U sportskom centru Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Sremska Mitrovica, na terenu su se našle ekipe domaćih osuđenika, kao i bivših osuđenika iz inostranstva. Među učesnicima su bile dve ekipe mitrovačkog zatvora, dok su preostalih pet činili bivši osuđenici koji su deo ovog programa u svojim zemljama. Turnir nije imao klasični takmičarski karakter – mnogo veći značaj imala je simbolika zajedništva i podrška u procesu resocijalizacije.

Kurir Turnir osuđenika u Sremskoj Mitrovici

Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ-a u Sremskoj Mitrovici, naglasio je važnost ovog projekta:

unnamed-4.jpg
Kurir/D.Š. 
foto: Kurir/D.Š.

„Naš zavod odavno je poznat po učešću u specifičnim projektima, poput resocijalizacije kroz rad sa konjima i psima. Sada smo veoma ponosni što, kao jedini zatvor u Srbiji, imamo priliku da organizujemo međunarodni turnir u okviru ovog trogodišnjeg projekta koji finansira Erasmus Plus fondacija. Pored toga, osuđenici su uključeni i u lokalne fudbalske klubove, gde kroz zajednički rad razvijaju timski duh i empatiju, što im pomaže da se pripreme za povratak u društvo,“ istakao je Alimpić.

Projekat „Football Works“ uključuje i obuku osuđenika za saradnju sa lokalnim fudbalskim klubovima, gde stiču veštine koje su korisne ne samo na terenu, već i u svakodnevnom životu. Kako objašnjava Alimpić, kroz ovaj projekat osuđenici uče o odgovornosti, timskom radu i profesionalizmu, a posebnu pažnju posvećuju kontrolisanju emocija i suočavanju sa izazovima nakon izlaska iz zatvora.

unnamed-3.jpg
Kurir/D.Š. 
foto: Kurir/D.Š.

„Sam projekat ima dve faze. U prvoj fazi, kroz fudbalske aktivnosti, osuđenici ne samo da učestvuju u treninzima, već uče o bitnim vrednostima kao što su inicijativa, profesionalnost, kreativnost i poštovanje. Nakon prolaska prve faze, prelaze u drugu, gde kroz psihološko-edukativne radionice usvajaju tehnike za kontrolu emocija i snalaženje u rizičnim situacijama,“ rekao je Marko Čobanov, službenik tretmana KPZ Sremska Mitrovica. Pored toga, osuđenici se obučavaju kako da pišu CV-je, pripremaju za razgovore sa poslodavcima, kao i za procenu svojih kvalifikacija. Do sada je kroz ovaj projekat prošlo više od 60 osuđenika, od kojih su četvorica već izašli na slobodu i pronašli posao.

unnamed-2.jpg
Kurir/D.Š. 
foto: Kurir/D.Š.

Gerko Brink, zaposlen u Ministarstvu pravde, a u projektu jedan od vođa , predstavnik iz Holandije, koji je zadužen za povezivanje zatvora sa sportskim sektorom, naveo je da ovaj projekat ima dugu tradiciju u Holandiji, a da je po prvi put organizovan van te zemlje, upravo u Srbiji.

„Ovaj projekat traje već osam godina, a ovo je prvi put da se turnir organizuje izvan Holandije. Turnir je odličan način da osuđenici fokusiraju svoju energiju na sport, razvijaju veštine potrebne za integraciju u društvo i izbegnu povratak kriminalu,“ rekao je Brink.

Jedan od učesnika iz Holandije, bivši osuđenik, ispričao je svoje iskustvo:

„Bio sam u zatvoru sedam puta zbog nasilja, ali sam kroz fudbal promenio svoj život. Fudbal mi je pomogao da se fokusiram na nešto pozitivno i da promenim svoj stav prema životu. Sada radim kao član osoblja u zatvoru u kojem sam bio zatvoren, i to mi je velika čast.“

unnamed-1.jpg
Kurir/D.Š. 
foto: Kurir/D.Š.

Ovaj projekat je primer kako sport može pomoći osuđenicima da pronađu novi put i izgrade bolji život. Sport razvija timski duh, empatiju i odgovornost, a turniri kao što je ovaj pomažu da se osuđenici ponovo povežu sa društvom i izgrade svetliju budućnost.