U Srbiji se danas, kao i nekoliko narednih dana, očekuje veća količina padavina na području Vojvodine, Mačve, Šumadije, kao i na teritoriji Beograda, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na području Vojvodine i zapadne Srbije će krajem krajem dana i u toku noći ka nedelji duvati jak severozapadni vetar, koji će u nedelju, 15. septembra imati udare olujne jačine.

I u ostalim delovima Srbije danas će biti oblačno i hladno vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima koji će ponegde na istoku i jugoistoku biti praćeni i grmljavinom.

Duvaće umeren i jak zapadni i severozapadni vetar, koji će uveče i tokom noći na severu i zapadu imati i udare olujne jačine. Najniža temperatura kretaće se od osam do 13 stepeni, a dnevna od 13 na severozapadu do 18 stepeni na jugoistoku i istoku zemlje.

U Beogradu će danas biti oblačno i osetno hladnije vreme, povremeno sa kišom. Intenzivnije padavine se očekuju uveče i tokom noći ka nedelji. Duvaće umeren zapadni i severozapdni vetar koji će uveče u pojačanju. Najniža temperatura oko 10 stepeni a najviša dnevna oko 14 stepeni.

Hladno jutro

Na Zlatiboru je jutros u 6 sati izmereno 3 stepena, na Kopaoniku i Crnom Vrhu 4, dok je u Sjenici bilo 6 stepeni. Najtoplije je bilo u Negotinu, Dimitrovgradu i Vranju gde je izmereno 11 stepeni.

foto: Printscreen/RHMZ

Upozorenje na obilne padavine

"Večeras, u toku noći ka nedelјi (14/15.09.), kao i u nedelјu (15.09.) na području Vojvodine, Mačve, Šumadije, kao i na teritoriji Beograda očekuje se veća količina padavina, od 20 do 40 mm za period od 24 -36 h, a na području Braničevskog okruga, lokalno i preko 40 mm.

Beograd - Večeras, tokom noći ka nedelјi, kao i u nedelјu na teritoriji Beograda očekuje se veća količina padavina, od 20 do 40 mm za period od 24 -36 h.

Upozorenje na jak i olujni vetar

Danas krajem krajem dana i u toku noći ka nedelјi (14/15.09.) na području Vojvodine i zapadne Srbije duvaće jak severozapadni vetar, koji će u nedelјu (15.09.) imati udare olujne jačine", upozorio je RHMZ.

screenshot-20240914-065345.jpg
Printscreen/RHMZ 
foto: Printscreen/RHMZ

Hladno sa kišom sutra i u ponedeljak

Hladno vreme s kišom zadržaće se i sutra i u ponedelјak, a maksimalne temperature biće od 11 do 18 stepeni. Intenzivnija kiša očekuje se večeras prvo u Vojvodini, a u nedelјu zatim i u centralnim krajevima Srbije. Duvaće umeren i jak zapadni i severozapadni vetar, u nedelјu u Vojvodini i sa udarima olujne jačine. Količina padavina na severu zemlјe iznosiće od 20 do 40 mm za 24 h. Od utorka postepeni manji porast dnevnih temperatura.

screenshot-20240914-065754.jpg
Printscreen/RHMZ 
foto: Printscreen/RHMZ

Upaljen meteo alarm

U celoj Srbiji danas je na snazi žuti meteo alarm zbog kiše, a u istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM i zbog grmljavine. Žuti meteo alarm znači da vreme može biti potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

screenshot-20240914-065844.jpg
Printscreen/RHMZ 
foto: Printscreen/RHMZ