Roditelji, braća, sestre, rodbina i prijatelji primili su u zagrljaje najmlađe oficire Vojske Srbije, koji su dobili prve činove ispred Narodne skupštine. Suze radosnice, emocije i patriotizam nisu skrivali, a kažu da su posebno ponosni što njihova deca nose uniforme i što je "čast njihova imovina".

Dragana Tot iz Vršca majka je potporučnika Lidije Tot, koja je završila smer Logistika na Vojnoj akademiji, a tu je pronašla i ljubav svog života.

- Potporučnik Marko Ilić je njen momak, upoznali su se i zavoleli na akademiji pre dve godine. Danas su oboje postali oficiri. On je tenkista, a ona logističar. Ponosni smo kad ih gledamo ovako zajedno. Kao mala, dosta se bavila sportom, uvek bila disciplinovana i učitelj je govorio: "Ovo dete treba u vojsku". Rodila sam vojnika, a ona je tim putem nastavila, upisala Vojnu gimnaziju, a sada i završila Vojnu akademiju - kaže nam uplakana majka.

tot-nemanja-nikolic-1.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Cela familija Pap iz Nikinaca došla je da sačeka potporučnika Andreu, koja je završila Medicinski fakultet VMA.

pap-nemanja-nikolic-2.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

- Ćerka nam ode u vojsku sa idejom da bude pilot, a došla je do lekara. Imamo doktora koji nosi uniformu Vojske Srbije. Plačem sve vreme, ponosna sam - kratko izusti majka Valika Pap.

Kuzmanovići iz Loznice u porodici imaju dva vojnika, a potporučnik Aleksa Kuzmanović je završio pešadiju.

kuzmanovic-nemanja-nikolic-2.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

- I sin i ćerka su u vojsci, danas stojim ovde kao ponosna majka i gledam ih pred sobom. Ovo je dan za slavlje - kaže Branka Kuzmanović.

Nemanja Nikolić hemm2085.jpg

Podsetimo, u prve oficirske činove promovisano je 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije. Vojnu akademiju završava 154 kadeta i kadetkinja 144. i 145. klase te visokoškolske ustanove, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nemanja Nikolić hmcl1268.jpg

Medicinski fakultet VMA završila su 23 mladića i devojke iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Bonus video:

Kurir televizija DA LI SU MLADI SPREMNI DA ZAMENE TELEFONE ZA PUŠKE? Moguć povratak vojnog roka podelio Srbiju - eksperti otkrili prednosti i mane